Στις αρχές Απριλίου τοποθετεί η κυβέρνηση την έναρξη της σταδιακής άρσης του lockdown, καθώς τότε αναμένεται να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, με προτεραιότητα να δίνεται στο λιανεμπόριο και στα σχολεία. H κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις, με βάση και τις εισηγήσεις των ειδικών. Ειδικότερα το πρώτο βήμα για την άρση του lockdown θα ξεκαθαρίσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Την Τετάρτη, και όχι την Παρασκευή, θα συνεδριάσει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αξιολογήσει τα τρέχουσα δεδομένα και να εισηγηθεί αν, τι και πότε θα ανοίξει.

Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης, με τον κόσμο σε πολλές περιπτώσεις να παραβιάζει ή να κάνει κατάχρηση του κωδικού 6 για τις μετακινήσεις, την ώρα που η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται.

Αν και τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια σχετική ισορροπία στις εισαγωγές, οι εφημερίες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες , γεγονός που το διαπίστωσε σήμερα και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που επισκέφθηκε το «Τζάνειο» νοσοκομείο.

Λίστα αναμονής για κρεβάτι στην Εντατική

Την ίδια ώρα, «σκαρφαλώνει» όλο και πιο ψηλά ο αριθμός των διασωληνωμένων, παρά τα σημάδια σταθεροποίησης στις νοσηλείες, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 735.

Δεκάδες είναι οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής με το προσωπικό των νοσοκομείων να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να γίνει άμεσα.

«Χθες ήταν 40 ασθενείς σε όλα τα νοσοκομεία, που περίμεναν να πάνε σε κρεβάτια εντατικής. Στον "Ευαγγελισμό" εντός μιας μέρας κατορθώνουμε να τους απορροφήσουμε» δήλωσε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Συγκεκριμένα οι δυνατότητες των νοσοκομείων στην Αττική είναι για άλλες 55 κλίνες ΜΕΘ που θα δημιουργηθούν από μετατροπές σε αίθουσες ανάνηψης και χειρουργεία.

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων και στη Θεσσαλονίκη, με τη συμπρωτεύουσα να μετρά 230 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο .

Άρα αυτό που θα καθορίσει καθορίσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για την περαιτέρω άρση του lockdown είναι επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες, τα τελευταία 24ωρα αποφεύγουν να μιλούν για ημερομηνίες «κλειδιά», καθώς δεν είναι τίποτα κόμη σίγουρο από ότι φαίνεται, με την κυβέρνηση να μη θέλει να πάρει ρίσκο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Δε μπορώ εγώ να σας πω οριστικά κάποια ημερομηνία. Η επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει το ελεγχόμενο άνοιγμα» δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Αν είναι 5 Απριλίου ή αργότερα, θα το δούμε αυτή την εβδομάδα. Πρόωρο να βάζουμε ημερομηνίες» δήλωσε με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες εμφανίζονται θετικοί στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας τις επόμενες εβδομάδες, αφού προηγουμένως ενεργοποιηθεί το self testing.

«Αν ανοίξουν με συντεταγμένο τρόπο, μπορούμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα» ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείου «Αττικόν» Στέλιος Λουκίδης.

«Πρέπει να ανοίγουν ένα-ένα, για να έχουμε έλεγχο της πανδημίας» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ Άλκης Βατόπουλος.