Κρίσιμη είναι η αυριανή συνεδρίαση των ειδικών, όπου αναμένονται εισηγήσεις για το νέο μοντέλο μέτρων που θα οδηγήσει οριστικά στην έξοδο από το lockdown. 

Η κυβέρνηση συνυπολογίζοντας ότι η κόπωση των πολιτών οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα των ισχύοντων μέτρων προσανατολίζεται σε εφαρμογή ανανεωμένου σχεδίου, ουτως ώστε  να υπάρξει κοινωνική και οικονομική ανάταξη, με χαλάρωση μέτρων δε, αλλά με αυστηρούς όρους, ελέγχους και προειδοποιήσεις για τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας κατά του 
κοροναϊού.

Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, 5 Απριλίουχωρίς τη μέθοδο του click away.
Σημειώνεται πως αρχικά η κυβέρνηση προτείνει να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά, τα οποία θα λειτουργήσουν με click away.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τα δεδομένα που αφορούν στην επιδημιολογική καμπύλη και αναμένεται την Τετάρτη να καταλήξουν σε μια μερική άρση των περιορισμών.

Για τη μετατόπιση των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να δοθούν δικλείδες αποσυμπίεσης και να περιοριστούν οι εστίες υπερμετάδοσης μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι τα ψυχικά αποθέματα των πολιτών έχουν εξαντληθεί και είναι διάχυτη η διάθεση πολιτών να κερδίσουν κομμάτι της ζωής.

Όπως τόνισε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 , στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζονται είναι και η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνησης, ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια, εξετάζεται το άνοιγμα κυρίως των Λυκείων καθώς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμένους και αυστηρούς όρους.

Από την πλευρά της, η Aριστοτελία Πελώνη μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει σειρά προτάσεων στους ειδικούς προκειμένου να αξιολογηθούν στην αυριανή συνεδρίασή τους, προκειμένου να αποφασίσουν αν μπορεί να υπάρξει μια μερική επανεκκίνηση με ασφάλεια.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι αν αυτό αποφασιστεί, θα υπάρξει μικρότερος συνωστισμός στις πλατείες.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως υπάρχει περίπτωση οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο να επιτραπούν από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου.

Συμπλήρωσε ότι προτεραιότητα παραμένει το λιανεμπόριο και το άνοιγμα των λυκείων, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει μεγάλη, με τους διασωληνωμένους να έχουν φτάσει τους 738, όπως ανακοινώθηκε χθες, ωστόσο υπάρχει έκδηλη η ελπίδα μεταξύ των λοιμωξιολόγων πως βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας και ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι καλύτερες. Την ίδια στιγμή σήμερα Τρίτη αναμένεται «εκρηξη» κρουσμάτων, με τις πληροφορίες του parapolitika.gr να μιλούν για  το ενδεχόμενο να βρεθούμε πάνω ακόμη και από τα 3.586 νέα ημερήσια κρούσματα.

Τα μέτρα που εξετάζονται 

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Όπως όλα δείχνουν, την Τετάρτη αναμένεται να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, από το Σαββατοκύριακο, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της τροποποίησης της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά μια ή δύο ώρες αργότερα. Ωστόσο, στο τραπέζι δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση μια άρση των απαγορεύσεων των μετακινήσεων εκτός νομού.

Σχολεία

Η κυβέρνηση επιθυμεί το ταυτόχρονο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων (Γυμνασίων και Λυκείων), στις 5 Απριλίου, ο ωστόσο οι ειδικοί διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις, προκρίνοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Μια λύση που φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι είναι να ανοίξει πρώτα η Γ’ Λυκείου και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες βαθμίδες εντός της εβδομάδας.

Εστίαση

Η εστίαση, όπως φαίνεται, δεν θα είναι στο τραπέζι της συζήτησης αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, όπως προανήγγειλε ο Άκης Σκέρτσος ο στόχος είναι η επαναλειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους στα μέσα Απριλίου.

SMS

Η αποστολή SMS στο 13033 θα τελειώσει όταν στις 12 ή 19 Απριλίου ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε.