«Η 12η Απριλίου είναι μια πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων με σύμμαχο και τα self test αλλά και όλα τα μέτρα» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 η κ.Μακρή ανέφερε πως επιθυμία του υπουργείου είναι η έναρξη της διαζώσης εκπαίδευση στα σχολεία με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο

Υποχρεωτικό το self test

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, είχε προαναγγείλει το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Απριλίου, με τη χρήση self test.

Στην παρούσα φάση δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων θα επιστρέψουν στα σχολεία πριν ή μετά το Πάσχα.
Πάντως, η επιστροφή μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με υποχρεωτική διενέργεια self test κάθε Δευτέρα, ενώ σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ότι η υποβολή σε τεστ για τον κοροναϊό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες εκπαιδευτικές δομές.

Η σκέψη του υπουργείου είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι.

Η διαδικασία

Τα τεστ θα είναι ένα την εβδομάδα, είναι με βάση τον ΑΜΚΑ των μαθητών και των εκπαιδευτικών και θα παραλαμβάνονται από το φαρμακείο της γειτονιάς. Είναι δωρεάν και θα πρέπει να γίνονται το πρωί ή την ημέρα πριν πάνε τα παιδιά στο σχολείο.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, τόνισε πως οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν τα τεστ στο σπίτι τους και θα πηγαίνουν στο σχολείο αφού προσκομίζουν μια υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα ή από το ίδιο το παιδί αν είναι ενήλικας, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τους εκπαιδευτικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιο εύκολα από τα γνωστά rapid test.

Τι θα ισχύει σε περίπτωση που υπάρχει θετικό τεστ

Αν υπάρχει θετικό τεστ θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια.

Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη, είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα.

Τι θα γίνει στην περίπτωση που ένα παιδί δεν έχει την υπεύθυνη δήλωση τη Δευτέρα

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί του σχολείο μιλούνε με τους γονείς, ο λόγος μπορεί να είναι γιατί ξέχασε τη βεβαίωση, θα τη φέρουν οι γονείς.

«Εάν δεν έχει γίνει το τεστ θα χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο της πειθούς και της συνεργασίας που πρέπει να πετύχουμε και αυτό επιτυγχάνεται. Έχουμε τόσο μεγάλη πορεία διανύσει και έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλος σεβασμός και στα μέτρα πρόληψης και στη μάσκα. Η ελληνική κοινωνία έχει δείξει ότι μπορεί να συνεργάζεται και πρέπει να συνεργάζεται γιατί είναι προς όφελος όλων μας», διευκρίνισε η κ. Γκίκα.

Πανελλήνιες τον Ιούνιο

«Οπωσδήποτε οι πανελλήνιες είναι τον Ιούνιο και οι υπόλοιπες εξετάσεις για τις οποίες υπάρχει συζήτηση, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση αν θα πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές εξετάσεις», υπογράμμισε η κ. Γκίκα.

«Δεν έχουμε απόφαση υπάρχει συζήτηση επ’ αυτού άλλωστε και πέρυσι η απόφαση αυτή λήφθηκε την τελευταία μέρα του Απριλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προτεραιότητα να ανοίξουν τα Λύκεια

«Η προτεραιότητα σε αυτήν την φάση είναι να ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δη τα Λύκεια, δεδομένου ότι έχουν μείνει πολύ καιρό κλειστά, ενώ υπάρχουν και οι εξετάσεις των παιδιών. Αυτό έχει συζητηθεί στην Επιτροπή και θα τεθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Είναι γνωστό τοις πάσι ότι εμείς θα θέλαμε να ανοίξουν όλα τα σχολεία και όλες οι βαθμίδες και οι μαθητές μας θέλουν πραγματικά να μπούνε στην τάξη. Αν αυτό σταθεί αδύνατο, αν δεν είναι εφικτό γιατί όλα εξαρτώνται από την εισήγηση των ειδικών και την εξέλιξη των κρουσμάτων, και την εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη Δευτεροβάθμια γιατί η Δευτεροβάθμια έχει λιγότερο από την Πρωτοβάθμια βρεθεί στην τάξη και το δεύτερο θέμα είναι ότι πλησιάζουμε και στις εξετάσεις», σημείωσε με τη σειρά της η Αναστασία Γκίκα.

Οι πέντε εταιρείες που θα φέρουν τα self test

Σε πέντε εταιρείες κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, τον οποίον διενήργησε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την προμήθεια self test για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, οι πέντε εταιρείες, αλλά και οι κατακυρωμένες ποσότητες σε κάθε μία από τις πέντε, έχουν ως εξής:

  • SwissMed – Ιδιωτική, Εμπορική, Κεφαλαιουχική – 3 εκατ. τεμάχια
  • Ανώνυμη Εισαγωγική Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών «Ξενοφών Γερμανός» - 2,5 εκατ. τεμάχια
  • Anats Ανώνυμη Εταιρεία – Φαρμακευτικών και Ιατροτεχνολογικών Υλικών – Κατασκευαστική – Τεχνική – Βιομηχανία – Διαχείριση Ακινήτων – 1 εκατ. τεμάχια
  • Φαρμακαποθήκη Β. Μαραγκός Α.Ε. (Marvipharm) – 1 εκατ, τεμάχια και
  • Roche – 1,9 εκατ. τεμάχια