«Κατά την προσωπική μου γνώμη ο κίνδυνος είναι πάρα-πάρα πολύ μικρός και το όφελος είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο, δεν συγκρίνεται με το ρίσκο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, αναφορικά με το αν θα συμβούλευε κάποιον να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Δεν συγκρίνεται με το ρίσκο αλλά πρέπει να έχουμε σεβασμό στη γνώμη του πολίτη και σεβασμό και στην αυτοδιάθεσή του»,
ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Λουκίδης επισήμανε: «Αυτή η παρενέργεια έπρεπε να είχε καταχωρηθεί εξαρχής, να είχε ενημερωθεί ο κόσμος και να τη γνώριζε. Δεν νομίζω να το έκρυψε η AstraZeneca νομίζω ότι εγινε μια κακή επικοινωνιακή τακτική και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων με αποτέλεσμα να υπάρχουν πληροφορίες τις οποίες να μην μπορεί να τις πάρει ο κόσμος και να τις καταλάβει με απλό τρόπο».

«Αυτό που έχουμε να πούμε στον κόσμο είναι τρία απλά πράγματα, ο ιός ο ίδιος είναι θρομβογόνος. 15% από τους ασθενείς που νοσηλεύουμε κάνουν θρομβώσεις από τον ιό τον ίδιο. Το δεύτερο είναι ότι το εμβόλιο φαίνεται σε ένα πολύ-πολύ μικρό ποσοστό να κάνει θρομβώσεις και απ’ ότι φαίνεται από διάφορους αιματολόγους να έχουμε βρει περίπου και το μηχανισμό που κάνει αυτές τις θρομβώσεις. Και το τρίτο είναι ότι αυτό πρέπει να γραφτεί επισήμως και ο κάθε άνθρωπος που πάει να εμβολιαστεί να ξέρει ακριβώς ποιο είναι το όφελος του εμβολιασμού και ποιο είναι το ρίσκο από το εμβόλιο», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Για την εικόνα του Αττικού Νοσοκομείου, ανέφερε: «Στο Αττικό είμαστε με πέντε τμήματα covid και ετοιμαζόμαστε αύριο να κάνουμε τη γενική εφημερία αυτό σημαίνει ότι σήμερα έχουμε διαθέσιμες κλίνες γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την αυριανή εφημερία. Μέχρι στιγμής στο Αττικό δεν έχουμε αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα διάθεσης κλινών ΜΕΘ. Αυτό που μας έχει σώσει σε αυτό το πανδημικό κύμα είναι ο αυξημένος αριθμός εξιτηρίων διότι έχουμε νεότερους ανθρώπους και ο χρόνος βελτίωσης είναι πολύ πιο γρήγορος σε σχέση με αυτόν που είχαμε στο παρελθόν. Ο μέσος όρος νοσηλείας αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ 7 με 10 μέρες. Αλλά σίγουρα οι ΜΕΘ θα πιεστούν στο επόμενο διάστημα και θα πιεστούν αρκετά».

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων, σημείωσε: «Αφουγκραζόμενος την κοινωνία και τους ανθρώπους έβλεπα ότι πλέον είχανε φτάσει σε ένα όριο που η κούραση είναι μεγάλη, η χαλάρωση ακόμα μεγαλύτερη οπότε νομίζω ότι χωρίς τις διεξόδους θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα. Ανοίγουμε αυτές τις δραστηριότητες αλλά συγχρόνως καταλαβαίνουμε ότι είμαστε μέρος μιας ομάδας που προσπαθεί».

Για το Πάσχα εκτός περιφέρειας, ο κ. Λουκίδης ανέφερε: «Θα ήταν το τελευταίο που θα σκεφτόμουνα, εγώ δεν θα ήμουνα ένθερμος για αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι έχουμε χρόνο να κερδίσουμε άλλα πράγματα εκτός από το Πάσχα».