Το όνειρο για σπουδές σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου έγινε πραγματικότητα για τη μαθήτρια από τον Βόλο, την Κωσταντίνα Ρασβάνη.

Το ταλέντο της στα Μαθηματικά και την Πληροφορική της άνοιξαν το δρόμο για σπουδές με πλήρη υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ. Η νεαρή μαθήτρια, η οποία είχε ετοιμάσει κανονικά τα χαρτιά της για να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ερχόμενου Ιουνίου, ενημερώθηκε πριν από μερικές ημέρες ότι το ΜΙΤ έκανε δεκτή την αίτησή της. Μάλιστα, η Κωνσταντίνα έγινε δεκτή και στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Ωστόσο, επέλεξε το ΜΙΤ, καθώς ήταν όνειρό της να σπουδάσει στο αμερικανικό πανεπιστήμιο απ’ όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου.

Η υποτροφία θα καλύψει τα δίδακτρα των σπουδών και τη διαβίωσή της κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της. «Είμαι πολύ χαρούμενη. Ευτυχισμένη γιατί οι κόποι μου έπιασαν τόπο. Μέσα Αυγούστου θα φύγω για να εγκατασταθώ στη Μασαχουσέτη», είπε στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» η μαθήτρια, η οποία ευχαρίστησε τους καθηγητές της στο 1ο ΓΕΝ Βόλου, το τοπικό παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και όλους όσοι τη βοήθησαν. Και συνέχισε: «Στόχος μου είναι να εντρυφήσω στα Μαθηματικά και την Πληροφορική, που με ενδιαφέρουν πολύ ως επιστημονικοί κλάδοι και εκεί να δραστηριοποιηθώ».

Από τον περασμένο Οκτώβριο η 18χρονη είχε ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες των αιτήσεων και διέθετε ένα εντυπωσιακό βιογραφικό με υψηλές διακρίσεις: διπλό μετάλλιο στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και στη Βαλκανιάδα Νέων, εύφημο μνεία στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Κοριτσιών, ενώ είχε καταλάβει πολύ καλή θέση σε διαγωνισμό για την Ολυμπιάδα της Πληροφορικής.

Η διευθύντρια του σχολείου, Παρασκευή Λοντρίδου, ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα μαθηματικό μυαλό, ένα χαρισματικό παιδί, με εξαιρετικό ήθος, που είναι ταγμένη στην επιστήμη. Ελπίζουμε ως καθηγητές να βάλαμε ένα λιθαράκι στην επιτυχία της και ευχόμαστε πραγμάτωση των στόχων της».

Ο καθηγητής Μαθηματικών του 1ου ΓΕΛ Βόλου Δημήτρης Τσιτσίνιας υπογράμμισε ότι «ελπίζω να συνεισφέραμε κι εμείς, ώστε να ολοκληρώσει το όνειρό της για σπουδές. Πιστεύουμε ότι η Κωνσταντίνα θα βοηθήσει την κοινωνία που χρειάζεται πρώτα ανθρώπους και μετά επιστήμονες».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time