«Είναι ένας τρόπος να μετατρέψουμε τις κοινωνικές επαφές που γίνονται με ανοργάνωτο τρόπο σε πιο οργανωμένες», δήλωσε αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης ο καθηγητής πνευμονολογίας ιατρικής σχολής πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

«Δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει θα είναι επιτηρούμενος και θα είναι πιο οργανωμένος παρά να έχουμε τους ανθρώπους να παίρνουνε σουβλάκια και ποτά και να πηγαίνουν στο πρώτο αλσύλλιο στην πρώτη πλατεία όπου θα είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Είναι προτιμότερο αξιοπρεπώς να είναι σε ένα μέρος επιτηρούμενο το οποίο θα τηρεί στοιχειώδη υγειονομικά πρωτόκολλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, ο κ. Τζανάκης επισήμανε: «Εγώ νομίζω ότι μπορεί να κάνει και καλό στην πανδημία αν γίνει με οργανωμένο τρόπο και τηρήσουμε τα στοιχειώδη και εμείς οι καταναλωτές και οι οποίοι ανθρωποι εμπλακούν στην όλη υπόθεση».

«Αν στοιχειωδώς τηρήσουμε αυτά τα οποία πρέπει να τηρήσουμε θα πάνε όλα καλά, το ζήτημα εξαρτάται τελείως από εμάς και μπορεί γενικώς να προσδώσει και χαρακτήρα ωφέλειας και στους πανδημικούς δείκτες καθότι μετατρέπουμε έναν πληθυσμό που δεν επιτηρείται επιδημιολογικά σε επιτηρούμενο», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Το ίδιο έγινε με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας, ένας μη επιτηρούμενος πληθυσμός που δεν ξέραμε αν έπασχε, αν ήταν θετικός ή τι ήταν τον κάναμε επιτηρούμενο, επομένως αυτό θα πρέπει να επιζητήσουμε και τώρα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις δραστηριότητες που θα ανοίξουν ενώ είναι τώρα επιδημιολογικά ανεπιτήρητοι θα τους κάνουμε επιτηρούμενους με τα self test και με όλα αυτά και θα ξέρουμε τι γίνεται άρα θα ωφεληθούν μακροπρόθεσμα και οι πανδημικοί δείκτες», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Παράλληλα ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι σε ανοιχτό χώρο η όποια μετάδοση του ιού είναι δύσκολη, ακόμα και τις παραλίες αν είμαστε σε 2-3 μέτρα απόσταση, ο ένας από τον άλλο, η μια παρέα από την άλλη έχουμε δυσκολία μετάδοσης.

«Εγώ θα προτιμούσα να πάνε στις παραλίες παρά να κάθονται στις καφετέριες από πλευράς επιδημιολογικής, νομίζω είναι πιο ασφαλές», είπε.