«Η μείωση του ενοικίου κατά 80% μας ικανοποιεί, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο μακροχρόνιας βοήθειας προς την εστίαση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Νίκος Νέγκας γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης.

Ο κ. Νέγκας σημείωσε πως «η επόμενη μέρα η εστίαση θα βρεθεί με ένα τσουνάμι χρεών».

Την ίδια στιγμή ζήτησε να μειωθεί στο 6% ο ΦΠΑ στην εστίαση και κατά 50% οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Νέγκα στα Παραπολιτικά 90,1:


Αναφορικά με τη μείωση του ενοικίου κατά 80%
, ο κ. Νέγκας σημείωσε ότι «είναι ένα μέτρο που μας βοηθάει πάρα πολύ από εκεί και πέρα όμως εμείς θα θέλαμε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο μακροχρόνιας στήριξης της εστίασης».

«Η δική μας η πρόταση προσανατολίζεται κυρίως στην επόμενη μέρα γιατί η επομενη μέρα θα βρει τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με ένα τσουνάμι υποχρεώσεων και θέλουμε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο στο οποίο υγιώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους. Ένα αίτημα που έχουμε είναι η μείωση των ενοικίων σε μακροπρόθεσμη βάση. Εμείς θα θέλαμε μετά τη λήξη των μέτρων γιατί όσο καιρό θα υπάρχουνε μέτρα θα υπάρχει και η μείωση του ενοικίου, θα θέλαμε για ένα εξάμηνο επιπλέον να υπάρξει η μείωση του ενοικίου. Επίσης ένα δεύτερο μέτρο που προτείνουμε είναι να μειωθεί το ΦΠΑ από το 13% στα 6% στην εστίαση για όλο το 2021 έτσι ώστε να μπορέσουμε και οι επιχειρήσεις να μειώσουμε τις τιμές στον καταναλωτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όταν περάσουμε στην επόμενη μέρα που δεν θα έχουμε αναστολές συμβάσεων προτείνουμε να μειωθούν για όλο το ’21 ή εν πάση περιπτώσει τουλάχιστον έξι μηνών μετά τη λήξη των μέτρων οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων κατά 50% έτσι ώστε να υποστηριχθούνε και οι θέσεις εργασίας. Σε όλο τον κλάδο εστίασης ασχολούνται πάνω από 500 χιλιάδες εργαζόμενοι. Εμείς θέλουμε να πάμε όλοι μαζί και την επόμενη μέρα, δεν θέλουμε να μείνουν πίσω οι εργαζόμενοι, θέλουμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί και για αυτό η έμφασή μας είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε και για τους εργαζόμενους μας και για τους καταναλωτές και για τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Η υποστήριξη που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στον κλάδο επιτρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα χωρίς δραματικές συνέπειες αλλά ακριβώς επειδή θα έχουν συσσωρευτεί όλες αυτές οι υποχρεώσεις που συσσωρεύονται αυτό το διάστημα συν ότι και η επιστρεπτέα προκαταβολή που βέβαια είναι μια σημαντική βοήθεια αυτή τη στιγμή αλλά ένα μέρος της θα πρέπει να επιστραφεί για αυτο λένε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο στο οποίο γρήγορα εκείνες οι επιχειρήσεις οι οποίες μπορούνε να συνεχίσουν αλλά χρειάζονται βοήθεια να υπάρξει», υπογράμμισε ο ίδιος.