Το ECDC τονίζει ότι η ταχεία ανάπτυξη του εμβολιασμού είναι απαραίτητη για τη μείωση του αριθμού των ευπαθών ατόμων, την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, των θανάτων και της κυκλοφορίας του κοροναϊού στην κοινότητα, έτσι ώστε να επιτρέπεται μια μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

«Καθώς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουμε τεκμηριωμένες συστάσεις ότι η ανοσοποίηση μπορεί αργά να επιτρέψει χαλάρωση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση. Ενώ η χαλάρωση των μέτρων προστασίας πρέπει να γίνει σταδιακά και βάσει προσεκτικών εκτιμήσεων των σχετικών κινδύνων, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη θα έχει θετικό και άμεσο αντίκτυπο στην επιστροφή στην κανονική ζωή» δήλωσε η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC.

Το ECDC σημειώνει ότι όταν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντούν άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, τα μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν, ακόμη και για τους ηλικιωμένους.

Τονίζει δε ότι όταν οι πλήρως εμβολιασμένοι νεαροί και μεσήλικες ενήλικες συναντούν μη εμβολιασμένα άτομα, τα μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η μάσκας προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν εφόσον κανείς δεν έχει παράγοντα κινδύνου για σοβαρή ασθένεια.

Προς το παρόν, το ECDC συνιστά τη διατήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων, εάν κάποιοι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι ενήλικες ή άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19 ή όπου υπάρχει υψηλή κυκλοφορία παραλλαγών ανησυχίας.

Οδεύουμε προς την κανονικότητα
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε χθες ο πρωθυπουργός, οδεύουμε προς την κανονικότητα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες θα ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους αλλά με ασφάλεια και προστασία.

Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι οι εμβολιασμοί σε όλες τις ομάδες, ευπαθείς και μη, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων, θα συμβάλλουν θετικά στη χαλάρωση των αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας. Αρχής γενομένης από την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων στην εστίαση και εν συνεχεία με το άνοιγμα του -ασφαλούς- τουρισμού, οι πολίτες που θα έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού θα μπορούν να κυκλοφορούν δίχως μάσκα, μια και οι κίνδυνοι μετάδοσης του ιού θα είναι δραματικά μειωμένοι.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, «οι εξωτερικοί χώροι είναι λιγότερο επικίνδυνοι διότι υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση του αέρα» και ο αέρας που εκπνέουμε πηγαίνει γρήγορα προς τα πάνω, κυρίως όταν έχει ζέστη. Συμπερασματικά, η θερινή περίοδος θα ευνοήσει ακόμα περισσότερο στην κατάργηση της μάσκας.

Αν σ’ όλα αυτά συναθροιστεί και η αξιοποίηση των self test, ιδίως σε χώρους όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση, τότε προστίθεται ένα ακόμα λιθαράκι στην αποτίναξη της μάσκας, δεδομένου ότι οι πολίτες θα αποδεικνύουν επίσημα ότι δεν είναι φορείς του ιού και έτσι θα μπορούν να συναναστραφούν ακίνδυνα τους διπλανούς τους.

Ανοίγει ξανά η οικονομία στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα, ένα δεύτερο δημοσίευμα του Bloomberg μιλά για την Ευρώπη που επιτέλους βρίσκεται σε καλό σημείο στην κούρσα των εμβολιασμών, «αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η ήπειρος μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία και να ανοίξει ξανά τις οικονομίες γρηγορότερα από το αναμενόμενο», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.