Ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα σήμερα, Σάββατο, καθώς ανοίγουν εμπορικά κέντρα (malls) και εκπτωτικά χωριά σε όλη τη χώρα, με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside), καθώς και κέντρα αισθητικής, ενώ η εστίαση θα ανοίξει αμέσως μετά το Πάσχα, στις 3 Μαΐου.

Οι κανόνες που θα ισχύσουν για τη λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων:

Malls και εκπτωτικά χωριά

Για τη μετάβαση σε αυτά, ισχύουν τα ίδια μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή τώρα για το λιανεμπόριο. Δηλαδή θα είναι υποχρεωτική η αποστολή σχετικού SMS στο 13032 και θα υπάρχει όριο τριών ωρών για την ολοκλήρωση των αγορών.

Για τα malls και τα εκπτωτικά χωριά προτείνεται το εξής ωράριο λειτουργίας: από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μεγάλο Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ.

Μέσα στα καταστήματα θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ., ενώ μέσα στον ευρύτερο χώρο των εμπορικών κέντρων ή των εκπτωτικών χωριών θα επιτρέπεται ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Οι πελάτες θα πρέπει να έχουν απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους κατά την αναμονή τους στα ταμεία.

Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες σε malls και εκπτωτικά χωριά υποχρεούνται να κάνουν self test μία φορά την εβδομάδα.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

Κέντρα αισθητικής

Αναφορικά με τα κέντρα αισθητικής, είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

Θα πρέπει να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη της λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Η χρήση μάσκας προστασίας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και τους πελάτες.

Το ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ.
Μέχρι 100 τμ θα βρίσκονται 4 άτομα. Από εκεί και πάνω η αναλογία είναι 1 άτομο ανά 25 τμ.

Εστίαση

Ξεκινάει στις 3 Μαΐου η λειτουργικά των επιχειρήσεων εστίασης, μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με υποχρεωτική πραγματοποίηση διαγνωστικού τεστ δυο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό.

Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπονται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξη (90 cm - 1,2 m- 1,8m), επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τη χρήση δυο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.

Κλειστές θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από 11 τη νύχτα μέχρι 5 το πρωί αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.