Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 και τη Μεγάλη Πέμπτη για τους 40-44 ετών με το AstraZeneca, ενώ την Τετάρτη 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Θεοδωρίδου: Ασφαλές για τις εγκύους το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και σε έγκυες έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Πριν μια βδομάδα είχαμε κοινή απόφαση για άρση της χορήγησης ενός εμβολίου της Johnson & Johnson. Στο διάστημα αυτό μιας εβδομάδας έγινε ένας λεπτομερής έλεγχος σχετικός με τα περιστατικά που είχαν προκαλέσει την παύση της χορήγησης όπως τα επεισόδια θρόμβωσης. Η απόφαση ήταν η άρση αυτής της απαγόρευσης του εμβολίου» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

«Έγινε λεπτομερείς έλεγχος των περιστατικών στις ΗΠΑ με παραμέτρους ελέγχου του κινδύνου και τα στοιχεία που προέκυψαν πως:

-Ο αριθμός των περιπτώσεων παρενεργειών ήταν 15 περιπτώσεις σε 7,9 εκατ. δόσεων της Johnson & Johnson.

-Αφορούσαν γυναίκες 18-49 ετών ενώ ο χρόνος εμφάνισης συμπτωμάτων ήταν μετά από 1 με 2 βδομάδε».

«Η στάθμιση του κινδύνου από τον covid και του κινδύνου του εξαιρετικού μικρού από το εμβόλιο οδήγησε στην απόφαση που ήταν τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Οφείλουμε όμως να είμαστε ενημερωμένοι για τις ανεπιθύμητες ενέργειες και να παρακολουθούμε τα περιστατικά. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης του εμβολίου και στη χώρα μας λαμβάνοντας υπόψιν και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι ένα εμβόλιο που περιμέναμε, πολύ χρήσιμο το οποίο θα πάει εκεί που αδυνατούν να πάνε τα άλλα εμβόλια» ανέφερε.

Ανοίγει τη Μεγάλη Πέμπτη η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44

Την Μεγάλη Πέμπτη θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολισμούς των ηλικιών 40-44 όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή εμβολιάζονται:

  • Οι πολίτες άνω των 50 ετών.
  • Οι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου.
  • Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
  • Εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.
  • Ενώ, αύριο, Μεγάλη Τρίτη, ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39.
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου.

Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται.

Δείτε την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας: