Με υπομονή και συνεργασία κυβέρνησης, ειδικών και πολιτών η Ελλάδα χτίζει το τείχος ανοσίας και διατηρεί υψηλά την ασπίδα κατά του κοροναϊού κερδίζοντας βήμα – βήμα και μέρα με τη μέρα τη μάχη κατά της πανδημίας.

Η ώρα της ελευθερίας πλησιάζει για την Ελλάδα, ωστόσο φαίνεται ότι προβάδισμα για περισσότερες ελευθερίες θα έχουν οι πολίτες που έχουν κάνει και τα δύο εμβόλια.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, εντός του Μαΐου θα εφαρμοστούν οι πρώτες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους Έλληνες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από τον επόμενο μήνα οι Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως αναμένεται να έχουν ελευθερίες εντός και εκτός της χώρας.

 Φυσικά αυτό θα αφορά τα ταξίδια, αλλά και μία σειρά δραστηριοτήτων την οποία επεξεργάζεται από τώρα η κυβέρνηση.

 Οι «ελευθερίες» των εμβολιασμένων

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς εξετάζουν το σχέδιο για το πλαίσιο της ελαστικότητας που θα έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό, οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Εκτιμάται ότι τα μέτρα που θα είναι πιο ελαστικά για την συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα αφορούν στην χρήση μάσκας, στην άρση περιορισμών για την παρουσία τους γενικότερα σε κλειστό χώρο, αλλά στις μετακινήσεις, όπου εκεί οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε περιοχές που επιθυμούν.

Επιγραμματικά τα σενάριο για περισσότερη ελευθερία στους πλήρως εμβολιασμένους αναφέρει:

Είσοδο σε κατάστημα χωρίς μάσκα.

Είσοδο σε παράσταση ή σε κάποιο κλειστό χώρο, χωρίς ο εμβολιασμένος να χρειάζεται να τηρήσει τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ για τους υπόλοιπους πολίτες.

Μετακινήσεις χωρίς τα πρωτόκολλα που ισχύουν τώρα, για παράδειγμα να μην χρειάζεται self test πριν από κάποιο ταξίδι.

Πάντως όπως αποκάλυψε και χτες η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, οι δύο επιτροπές του υπουργείου Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Covid επεξεργάζεται ήδη τις σχετικές οδηγίες, που αναμένονται να εκδοθούν μετά το Πάσχα».

 Σχέδιο για εμβολιασμό κατ΄οίκον

Τέλος όσον αφορά τον εμβολιασμό κατ΄οίκον όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν προς κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο σχέδιο, ωστόσο εντός των πρώτων ημερών του Μαΐου πιθανότατα να παρουσιαστεί και να μπει σε εφαρμογή.

 Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε στο ΣΚΑΪ fm πως  είναι σε εξέλιξη οι τεχνικές συζητήσεις για το πρόγραμμα του εμβολιασμού στο σπίτι, ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, με κάποιο πιο εύκολο εμβόλιο, όπως για παράδειγμα αυτό της Johnson & Johnson.

 Χρειάζεται ακόμη προσοχή

«Όποιος διαβάσει με προσοχή τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί, καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο πού και πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας. Οι νέες αυτές οδηγίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για το μέλλον των εμβολιασθέντων» είπε η κ. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμα και σε κλειστό χώρο, μπορούν να είναι χωρίς μάσκες, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν είχαν υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες.

 Έχουν εμβολιαστεί 10.000 άτομα ηλικίας 30-39

 Σχετικά με την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία», ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε στον Αnt1 πως «η ανταπόκριση είναι καταπληκτική. Χτες βράδυ αυξήσαμε γραμμές και εμβολιαστικά κέντρα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση», ανέφερε.

 Μάλιστα έδωσε και μερικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανταπόκριση των πολιτών στον εμβολιασμό.

 Μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα μπήκαν 115.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών, πράγμα που σημαίνει πως τα ραντεβού είναι τα διπλάσια (σ.σ. δύο δόσεις).

 Όσον αφορά τους πολίτες ηλικίας 40-44 ετών, χτες στάλθηκαν 100.000 μηνύματα σε όσους έχουν αύλη συνταγογράφηση και κλείστηκαν 22.000 ραντεβού.

 Ο Γενικός Γραμματέας εκανε λόγο για τεράστιο ενδιαφέρον από τον κόσμο ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει κάποιο επιχειρησιακό πρόβλημα στην πλατφόρμα.

 Υπενθύμισε πως το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 45-49 με όλα τα εμβόλια.

 «Μέσα στο καλοκαίρι θα πετύχουμε την ανοσία αγέλης. Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουμε εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού», πρόσθεσε.

 Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως προτεραιότητα είναι να ανοίξει η λίστα με όλα τα εμβόλια για τις ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονται με AstraZeneca.

 «Οι γυναίκες που θα πρέπει να εμβολιαστούν με mRNA εμβόλια θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα όλων των εμβολίων», πρόσθεσε.