Για ακόμα μία φορά η Άγκυρα επέδειξε προκλητική συμπεριφορά, καθώς τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν σκάφη της Frontex στα ανοιχτά της Χίου. Το γεγονός έμελλε να προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Τα δύο επικίνδυνα επεισόδια σημειώθηκαν το διήμερο 26 και 27 Απριλίου όταν τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά ύδατα και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στα κοινοτικά σκάφη.

Συγκεκριμένα, οι επικίνδυνοι ελιγμοί έγιναν σε απόσταση αναπνοής από ένα φινλαδικό και ένα σουηδικό σκάφος που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο. Και τα δύο περιστατικά χαρακτηρίστηκαν από αξιωματούχους των δύο χωρών ως «πολύ επικίνδυνα».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», στη διάρκεια του πρώτου επεισοδίου η τουρκική ακταιωρός που είχε κλειστά τα φώτα ναυσιπλοΐας παρενόχλησε φινλανδικό σκάφος που είχε αναμμένα φώτα και βρισκόταν σχεδόν ακίνητο. Το δεύτερο επεισόδιο εκτυλίχθηκε μερικές ώρες αργότερα στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Το τουρκικό σκάφος εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κινήθηκε απειλητικά εναντίον περιπολικού σκάφους της ακτοφυλακής της Σουηδίας που περιπολούσε στην περιοχή υπό την αιγίδα του Frontex. Ο κυβερνήτης του κοινοτικού πλοιαρίου αντιλήφθηκε εγκαίρως την κίνηση του τουρκικού σκάφους και πραγματοποιώντας ελιγμό απέφυγε ενδεχόμενη σύγκρουση.

Μάλιστα το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε και από την κάμερα που υπήρχε στο ευρωπαϊκό σκάφος και θα αποτελέσει την αρχή της έρευνας.

Ο επικεφαλής της, ο Φαμπρίς Λεζερί, ενημέρωσε με επιστολή του τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την Επίτροπο Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον ενώ έχει διαταχθεί και έρευνα.