«Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο και πρέπει να βρεθεί μια λύση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αιματολογίας και Ογκολογίας, Θάνος Δημόπουλος, αναφορικά με το θέμα της άρσης της πατέντας των εμβολίων.

«Μια από τις λύσεις που φαίνεται ότι μπορεί να δώσει κάποιο διέξοδο είναι η δυνατότητα μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία για την παραγωγή εμβολίων αλλά που σε αυτή τη φάση δεν έχουν ενεργοποιηθεί να αναπτύξουν εμβόλιο εναντίον του κοροναϊού, να τους δοθεί η δυνατότητα ή μάλλον να πιεστούν ενδεχομένως να παράξουν τα συγκεκριμένα εμβόλια των συγκεκριμένων εταιρειών ούτως ώστε να αυξηθεί πολλαπλασιαστικά ο αριθμός των εμβολίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι έχουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο είναι οι πολύ μεγάλες ανάγκες που έχει ο κόσμος να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός να καλυφτούν κράτη όπως η Ινδία και άλλα κράτη και ήπειροι που έχουν δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα για τις συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα συγκεκριμένα εμβόλια να προχωρήσουν σε μια μαζική παραγωγή τέτοια που να μπορέσει να καλυφθεί αυτή η ανάγκη, εξ ου και η θέση του προέδρου των ΗΠΑ που παρεμβαίνει και λέει ότι πρέπει τώρα να γίνει μια παροδική άρση της πατέντας και να υπάρχει δυνατότητα και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες να μπορέσουν να παράξουν τα συγκεκριμένα εμβόλια», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού των εγκύων ή των γυναικών που βρίσκονται στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε:  «Για όλα αυτά ακολουθούμε τις οδηγίες που προκύπτουν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και από τους τοπικούς Οργανισμούς όπως είναι ο ΕΟΦ. Εξετάζουν αυτοί οι Οργανισμοί τα δεδομένα όπως προκύπτουν από κλινικές μελέτες ή από τη συλλογή άλλων στοιχείων και βγάζουν συγκεκριμένες αποφάσεις».

«Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο ασφαλής διαδικασία παρά να υπάρχουν προσωπικές απόψεις και θέσεις. Αυτό εξασφαλίζει και την αξιοπιστία στον κόσμο γιατί πολλές φορές το να στέλνουμε μηνύματα με διαφορετικές αναγνώσεις δημιουργεί σύγχυση. Υπάρχουν μερικά δεδομένα τα οποία προκύπτουν σιγά-σιγά που δείχνουν ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα από αυτή τη διαδικασία αλλά επαναλαμβάνω περιμένουμε τον ΕΟΦ, την Επιτροπή Εμβολιασμών να πάρει μια τέτοια απόφαση και να δώσει μια τέτοια οδηγία», διευκρίνισε ο καθηγητής.