Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή του υπουργείου Υγείας με αντικείμενο τα SMS, τις υπερτοπικές μετακινήσεις, αλλά και θέματα λιανεμπορίου σχετικά με το click away και click inside, όπως επίσης και τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων.

SMS και λιανεμπόριο

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε τονίσει ότι τα SMS για τις μετακινήσεις τελειώνουν το προσεχές Σάββατο. Παράλληλα, όπως είπε, το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά μία ώρα, ενώ μία μέρα νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, θα καταργηθεί το ραντεβού για τα ψώνια.

Έτσι, φαίνεται πως αύριο ενδέχεται να ανακοινωθεί το τέλος των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις και των SMS στο 13032 για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα στο 13032. Μαζί θα έρθει και το τέλος για τις αγορές στα μαγαζιά με τις μεθόδους click inside και click away.

Μέχρι τις έως τώρα πληροφορίες πάντως, το επικρατέστερο σενάριο που προκρίνεται είναι απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει από τις 00.30, αντί 11:00 το βράδυ.

Αναλυτικότερες ανακοινώσεις θα κάνει το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι ανοίγει στη συνέχεια

Ένα πρώτο σχεδιάγραμμα της πορείας της επανεκκίνησης των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων έδωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως σημείωσε, στις 14 Μαΐου γίνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα -τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία- με το άνοιγμα του Τουρισμού και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων. Την ίδια μέρα γίνεται το πρώτο βήμα στον χώρο του Πολιτισμού με το άνοιγμα των μουσείων.

Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.

Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με πληρότητα 75%.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.

Ανοίγουν οι μετακινήσεις από 14 Μαΐου

Την Πέμπτη, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, θα παρουσιάσει το ακριβές πλαίσιο το οποίο θα ισχύσει για τον τουρισμό ο οποίος ανοίγει τις πύλες του επισήμως στις 15 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όπως όλα δείχνουν, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 14 Μαΐου, δηλαδή μία ημέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Πώς θα ταξιδεύουμε

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, αυτοί που θα θελήσουν να ταξιδέψουν εκτός του νομού που διαμένουν θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα και σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά.

Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό στην ενδοχώρα, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο αυτές θα απελευθερωθούν από την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Μαΐου. Για τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν θα υπάρχει σύσταση για αρνητικό self test, χωρίς να υπάρχει υποχρεωτικότητα επ’ αυτού. Από την άλλη, όσον αφορά στα ταξίδια στα νησιά, εκεί σύμφωνα με το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι επιστήμονες, το self test αναμένεται να είναι υποχρεωτικό, ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει κατά τον έλεγχο να επιδειχθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τι θα ισχύει για τους τουρίστες

Τέλος, όσον αφορά στον Τουρισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Καθολικός εμβολιασμός στα νησιά άνω των 10.000 κατοίκων έως τις 25 Ιουνίου

Για τα βασικά σημεία της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» με στόχο τον καθολικό εμβολιασμό των κατοίκων στα νησιά μίλησε στην σημερινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Επίσης τόνισε πως στόχος είναι ο καθολικός εμβολιασμός όλων των νησιών της Ελλάδας, με εξαίρεση την Κρήτη, έως το τέλος του Ιουνίου.

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.
Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού. Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.