Για τα επόμενα βήματα προς την επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης να αναμένονται το απόγευμα.

Όπως όλα δείχνουν, το τέλος στην απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων έχει «κλειδώσει», ενώ αποφάσεις αναμένονται για τα SMS και το ωράριο κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Οι υπερτοπικές μετακινήσεις αναμένεται να απελευθερωθούν από το Σάββατο, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να ανοίξουν και από την Παρασκευή, 14 Μαΐου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα SMS για τις μετακινήσεις αναμένεται να καταργηθούν επίσης το Σάββατο.

Την ίδια ώρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να παραταθεί κατά μία ώρα και να ξεκινά τα μεσάνυχτα, αν και υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εισηγείται την επέκταση του ωραρίου έως τις 12:30, κάτι που θα συμπαρασύρει και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης τα οποία θα πρέπει να κλείνουν το αργότερο 15 λεπτά πριν την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Στα θέματα συζήτησης της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων θα βρεθούν ο τουρισμός, που ανοίγει επίσημα το Σάββατο, 15 Μαΐου, η λειτουργία της εστίασης και του λιανεμπορίου, καθώς και τα γυμναστήρια.

Ταξίδια

Όπως έχει ακουστεί, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: μετακινήσεις στην ενδοχώρα και μετακινήσεις στα νησιά.
Όσον αφορά στις πρώτες, θα υπάρχει σύσταση προς τους πολίτες να ταξιδεύουν εφόσον έχουν διενεργήσει self test και έχει βγει αρνητικό ή εάν είναι εμβολιασμένοι. Σημειώνεται ωστόσο πως δεν θα γίνονται έλεγχοι επ’ αυτών.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις στα νησιά, οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους βεβαίωση για αρνητικό self test ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Λιανεμπόριο

Την Παρασκευή, 14 Μαΐου, αναμένεται να καταργηθεί και το ραντεβού για αγορές. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οδεύει προς κατάργηση το μέτρο των SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13032 για το λιανεμπόριο, άρα και του click in shop και του click away, αλλά και του 13033 για τις υπόλοιπες μετακινήσεις.
Στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι αυτήν την περίοδο να ανοίξουν και οι χώροι δεξιώσεων για κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα μπορέσουν να ανοίξουν εν μέρει και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση.

Γυμναστήρια

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι ημερομηνίες που είναι στο τραπέζι είναι δύο: 17 Μαΐου ή 24 Μαΐου με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει η δεύτερη.