«Στους 100 χιλιάδες οι καθημερινοί εμβολιασμοί στη χώρα μας και από τον Ιούνιο θα αυξηθεί η δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο Θεμιστοκλέους τόνισε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα ιδιωτικά κέντρα για τους εμβολιασμούς σημειώνοντας ότι τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της άυλης συνταγογράφησης ή της υπάρχουσας σχετικής πλατφόρμας.

Ακόμη ανέφερε πως το επόμενο διάστημα αναμένονται 220 χιλιάδες δόσεις της Jonshon & Jonshon.

Για όσους έχουν νοσήσει είπε πως θα μπορούν να εμβολιάζονται εντός τριών μηνών από την θετικότητα τους.

Τέλος τόνισε πως θα πρέπει να εμβολιάζονται ενώ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα για το εάν θα πρέπει να κάνουν μία ή δύο δόσεις.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάριου Θεμιστοκλέους στα Παραπολιτικά 90,1:

«Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση Ελευθερίας έχει περάσει στην τρίτη φάση, έχουμε αυξήσει τους ρυθμούς, έχουμε καθημερινούς εμβολιασμούς που θα είναι κοντά στις 100 χιλιάδες σχεδόν σε καθημερινή βάση και από τον Ιούνιο, αν τηρηθούν οι παραδόσεις, θα αυξήσουμε τη δυναμικότητα του συστήματος έτσι ώστε να επιταχύνουμε και άλλο τη διενέργεια των εμβολιασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας.

Ερωτηθείς αν από τον Ιούνιο και μετά θα μπορούμε να φτάσουμε τις 150 χιλιαδες εμβολιασμούς ημερησίως, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Αυτή τη στιγμή το όριο καθορίζεται από τις παραδόσεις των εμβολίων. Δεν έχουμε φτάσει στην πλήρη δυναμικότητα του συστήματος, είμαστε σε αυτό το όριο αν έχουμε περισσότερα εμβόλια μπορούμε να τα κάνουμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια –διαγνωστικά κέντρα για τους εμβολιασμούς, επισήμανε: «Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή και ευχαριστούμε τον ιδιωτικό τομέα για αυτό. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη συμμετοχή που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή, η ακριβής ημερομηνία πότε θα ξεκινήσουν τα ιδιωτικά εξαρτάται από τις παραδόσεις, θα είναι προς το τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου. Η διαδικασία θα είναι ενιαία δηλαδή θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα θα παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες που παρέχουν όλοι. Οποιοδήποτε προσωπικό ασχολείται με τα εμβόλια υπάρχουν ενιαίες κατευθύνσεις, ενιαίες οδηγίες, ενιαία εκπαίδευση. Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της πλατφόρμας, θα είναι όλα μέσα στο ενιαίο σύστημα. Η επιχείρηση Ελευθερίας είναι ενιαία και όλοι εντάσσονται με τους ίδιους κανόνες γιατί είναι και θέμα ασφάλειας και της αποθήκευσης και της διανομής και της διενέργειας εμβολιασμών, όλοι είμαστε ένα σύνολο».

Ερωτηθείς αν θα γίνεται το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson στα φαρμακεία, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «αν κρίνουμε ότι χρειάζεται, είμαστε στις συζητήσεις, θα προσθέτουμε και άλλη δυναμικότητα στο σύστημα αλλά τα βήματα πάνε ένα–ένα».

Ερωτηθείς πόσες δόσεις Johnson & Johnson περιμένουμε το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια επιβεβαίωση για 220 χιλιάδες δόσεις του Johnson & Johnson, περιμένουμε και για τις υπόλοιπες.

Ερωτηθείς πόσα εμβόλια Johnson & Johnson θα έχουμε μέχρι τέλος του χρόνου, απάντησε ότι με βάση τη συμφωνία είναι 4 εκατομμύρια. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι περιμένουμε 1,2 εκατομμύρια το δεύτερο τρίμηνο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, διευκρίνισε: «Η ΕΕ είπε ότι δεν θα προχωρήσει στη συμφωνία με την AstraZeneca για την επόμενη χρονιά το 2022, η συμφωνία που υπάρχει για το 2021 ισχύει. Η συμφωνία περιλαμβάνει 7,2 εκατομμύρια για τη χώρα μας, μέχρι τώρα έχουν έρθει περισσότερα από ένα εκατομμύριο. Δεν έχει αλλάξει κάτι στο συμβόλαιο του 2021. Είναι εξασφαλισμένες όλες οι δεύτερες δόσεις και οι πρώτες δόσεις όσων έχουν κλείσει ραντεβού δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για αυτό».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή για κανένα εμβόλιο δεν έχει αποφασιστεί αν θα απαιτηθεί τρίτη ενισχυτική δόση. Ακόμη είναι εκτίμηση, εμείς περιμένουμε τα επιστημονικά όργανα να τοποθετηθούν αν χρειάζεται και δεν είμαι σίγουρος αν θα χρειαστεί, σε ποιους θα χρειαστεί και υπάρχει και το ενδεχόμενο επειδή θα βελτιωθεί και η τεχνολογία και οι διαχειριστικές δυσκολίες η τρίτη δόση να καταλήξει όπως είναι το εμβόλιο της γρίπης δηλαδή μια πολύ πιο εύκολη διαδικασία για να γίνεται».

Ερωτηθείς ποια ηλικιακή ομάδα έχει εμβολιαστεί περισσότερο από τις άλλες, απάντησε: «Η ηλικιακή ομάδα 75-79 με ποσοστό που ξεπερνάει το 80% μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού. Μετά ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 70-74».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα ήταν καλό να υπάρχουν κίνητρα και προνόμια για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, σημείωσε: «Αυτό θα ανοίξει στο δημόσιο διάλογο, θεωρώ ότι θα πρέπει να ανοίξει ειδικά όταν εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός και έχουν όλοι την πρόσβαση στο να εμβολιαστούν. Από τώρα βλέπουμε στους διεθνείς οργανισμούς το CDC, το ECDC να δίνουν μια διαδικασία «ελευθεριών» σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Βλέπουμε την ΕΕ να πάει στην εφαρμογή ενός πιστοποιητικού μετακινήσεων άρα αντιλαμβανόμαστε ότι από πρακτικής άποψης οι εμβολιασμένοι έχουν μια μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Δεν θέλω να προβλέψω τι θα γίνει στο μέλλον μια μεγαλύτερη ευχέρεια στους εμβολιασμένους πιστεύω ότι θα δοθεί».

Ερωτηθείς μετά από πόσο διάστημα θα πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος που έχει νοσήσει από κοροναϊό, ανέφερε: «Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών την επόμενη εβδομάδα για αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή η οδηγία που ισχύει είναι ότι ακόμα και αυτοί που έχουν νοσήσει εμβολιάζονται. Αυτή τη στιγμή εμβολιάζονται κανονικά και με τις δύο δόσεις, υπάρχει μια συζήτηση σε επιστημονικό επίπεδο αν θα αρκεί η μια δόση είναι στη μελέτη».

Στην ερώτηση μετά από πόσο καιρό από τη νόσηση θα πρέπει να εμβολιάζονται, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε: «Αυτή τη στιγμή αυτό που εφαρμόζεται είναι μετά την οξεία φάση δηλαδή όταν κάποιος έχει ξεπεράσει, δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι και τρεις μήνες μετά τη νόσηση, στη διάρκεια αυτών των τριών μηνών αλλά την επόμενη θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Ερωτηθείς τι θα γίνει την περίοδο των διακοπών με τη δεύτερη δόση των εμβολίων, απάντησε: «Η σύσταση είναι οι καλοκαιρινές διακοπές να προγραμματίζονται με βάση τις ημερομηνίες εμβολιασμού γιατί υπάρχει περίπτωση να μην βρει να εμβολιαστεί στο νησί στο οποίο θα βρίσκεται. Γιατί επιχειρησιακά μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι αν φεύγουν από την Αθήνα 3 εκατομμύρια κόσμος δεν μπορούμε να αναπτύξουμε με αντίστοιχο πληθυσμό εμβολιαστικά κέντρα στους τουριστικούς προορισμούς».