«Το ιικό φορτίο στα λύματα δείχνει μια τάση στα κρούσματα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως αυτή την στιγμή η εικόνα στα λύματα είναι ταχεία αυξητική, ενώ είπε πως τα κρούσματα στο τέλος Μαΐου θα κινηθούν στα 2.600.

Ακόμη ο καθηγητής εκτίμησε ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει αποκλιμάκωση, με τους εμβολιασμούς καιμε τη χρήση των self-tests.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημοσθένη Σαρηγιάννη στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Τα ιικά φορτία στα λύματα πάνε καλά σχετικά, τα κρούσματα δεν πάνε. Πολλές φορές τα λύματα δείχνουν να ακολουθούν τα κρούσματα άρα υπάρχει μια αβεβαιότητα ως προς το τελικό σήμα που φαίνεται από τα λύματα το οποίο σημαίνει ότι είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά είναι επιπρόσθετο στις υπόλοιπες αναλύσεις», υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Αυτή τη στιγμή η εικόνα των λυμάτων είναι ταχεία αυξητική, οι δικοί μας υπολογισμοί λένε ότι θα σταματήσει να είναι ταχεία αυξητική θα επιπεδωθεί στα 2.600 μέχρι το τέλος του μήνα. Άρα από τώρα μέχρι το τέλος του μήνα θα βρισκόμαστε σε μια μικρή αυξητική τάση τουλάχιστον αυτό ελπίζω να συμβεί και λεω τη λέξη ελπίζω γιατί έχει να κάνει με αβεβαιότητες που έχουν να κάνουν με τις συρροές που έγιναν το Πάσχα, έχει να κάνει με το πώς διαχειριζόμαστε σαν πολίτες το θέμα του ανοίγματος της εστίασης και των μαγαζιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένας βασικός λόγος που δεν πάμε τελείως προς τα πάνω είναι βεβαίως ο καιρός αλλά το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι τα self test. Αυτό είναι αυτό που μας προστατεύει ώστε να μην ξεφύγει τελείως η κατάσταση με δεδομένο τα ανοίγματα. Ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός δηλαδή αυτό που θα μας δώσει την αποκλιμάκωση που εμείς βλέπουμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και το υπόλοιπο διάστημα θα είναι ο εμβολιασμός αλλά ακόμα το χτίζουμε. Άρα αυτό που θα συγκρατήσει την αυξητική τάση λόγω των ανοιγμάτων είναι τα self test», διευκρίνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Από τις 2 Ιουνίου και έπειτα θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε μια τροχιά αποκλιμάκωσης ραγδαίας η οποία θα μας οδηγήσει κοντά στις 20-22 Ιουνίου να φτάσουμε περίπου στα 950 κρούσματα, θα είναι λόγω του μείγματος self test και εμβολιασμού αλλά εκεί θα φαίνεται καθαρά η επίπτωση του εμβολιασμού. Έχει δίκιο η κυβερνηση που λεει παρακαλούμε εμβολιαστείτε είναι για το όφελος όλων μας», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για το καλοκαίρι, ο καθηγητής ανέφερε: «Αν καταφέρουμε το 50% του πληθυσμού να έχει κάνει μια δόση τότε έχουμε χτίσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας, δεν έχουμε φτάσει στην ανοσία της αγέλης, δεν σημαίνει ότι βγάζουμε τις μάσκες αλλά σημαίνει ότι τα κρούσματα είναι πολύ χαμηλά είναι κάτω από 200».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι από το Σεπτέμβριο θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να αποκτήσουν κάποια προνόμια έναντι των μη εμβολιασμένων, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε: «Στο βαθμό που ακόμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου φοράμε μάσκες βεβαίως να έχουν προνόμια περισσότερα από τους μη εμβολιασμένους. Είναι ένα καλό κίνητρο αλλά θεωρώ το κίνητρο είναι προφανές να αποφύγουμε ο δικός μας άνθρωπος να πεθάνει».