Δύο φορές την εβδομάδα ήταν η απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τα self test στα σχολεία τα οποία έπρεπε να κάνουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι προκειμένου να προσέρχονται σ’ αυτά με ασφάλεια.  Αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί, ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε τα τεστ να γίνονται μία φορά την εβδομάδα και από σήμερα, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα έχουν μια φορά μόνο στη διάθεσή τους το self test.

Από την πλευρά της μάλιστα η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή υπογράμμισε πως η απόφαση της Επιτροπής ήταν για ένα self test στα σχολεία.  

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κρίθηκε ορθότερο να γίνεται μια φορά το self test καθώς είναι αρκετό για να φανούν τα αποτελέσματα διασποράς στη σχολική κοινότητα. Τα self test θα γίνονται Κυριακή βράδυ και θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ενώ έτσι θα αποφεύγονται και τα λάθη που ταλαιπώρησαν αρκετούς γονείς κατά το προηγούμενο διάστημα.

Σε σχετική ερώτηση ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, απάντησε ότι η απόφαση της επιτροπής ήταν για δύο τεστ την εβδομάδα στα σχολεία, ενώ αρχικά έγινε συζήτηση για ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα.

 Την ίδια άποψη κατέθεσε και ο κ. Γκίγκας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο οποίος μίλησε για απόφαση της Επιτροπής που μιλούσε για 2 τεστ την εβδομάδα. Σημείωσε επίσης ότι οι λόγοι που περιόρισαν τα τεστ ήταν λογιστικοί.


 Για ένα self test επιμένει η Μακρή

 Σχετικά με τον αριθμό των self test στους μαθητές ανά εβδομάδα, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή τόνισε ότι «εισήγηση της επιτροπής ήταν για ένα sef test την εβδομάδα».

Πάντως, η κ. Μακρή τόνισε ότι «δεν κάνουμε έκπτωση για την ασφάλεια και την δημόσια υγεία» και σημείωσε ότι αν και «η προμήθεια των Self test είναι ευθύνη άλλου υπουργείου», αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται σωστά, είπε.

 «Η ελληνική πολιτεία έχει κάνει την προετοιμασία της. Δεν μειώθηκαν τα self test στα σχολεία επειδή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η πολιτεία», ξεκαθάρισε η κ. Μακρή.

 Σχετικά με τα ψευδώς θετικά self test η κ. Μακρή τόνισε ότι το τεστ «θα πρέπει να επαναληφθεί σε δημόσια δομή» για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα». Ξεκαθάρισε, επίσης ότι «δεν θα υπάρξει μείωση μισθού σε όσους εκπαιδευτικούς δεν έχουν κάνει το εμβόλιο».