Ξεκίνησε χθες στο πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης η ελληνοαμερικανική άσκηση με την επωνυμία «Κένταυρος ΄21», που διεξάγεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement/MDCA) Ελλάδος και ΗΠΑ.

Η προαναφερθείσα συνεκπαίδευση έχει τη μορφή «Τακτικής Ασκήσεως Μετά Στρατευμάτων» (ΤΑΜΣ) επιπέδου Ταξιαρχίας, με πραγματικά πυρά, μερικής αναπτύξεως δυνάμεων, αποτελώντας μέρος της πολυεθνικής ασκήσεως “Defender Europe ’21”.



Από ελληνικής πλευράς, στην άσκηση συμμετέχουν τμήματα της XXV (25ης) Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού με ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58 Kiowa Warrior, επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64HAD Longbow Apache, μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook, ελικόπτερα γενικής χρήσεως UH-1H Huey. Από αντίστοιχης αμερικανικής συμμετέχουν τμήματα της 53ης Ομάδος Μάχης Ταξιαρχίας Πεζικού (IBCT) επιπέδου τάγματος με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα HMMWV της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ.



Τα σενάρια της ασκήσεως περιλαμβάνουν, συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, αποστολές ασφαλείας και αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων Διοικητικής Μερίμνης (ΔΜ). Συγκεκριμένα θα διεξαχθούν αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων, περισυλλογές μέσων και διακομιδές προσωπικού (MEDEVAC).



«H ανωτέρω δραστηριότητα έχει προγραμματιστεί και εκτελείται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και έχει ως σκοπό να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα προάγει έτι περαιτέρω την διαχρονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.