Αντιπροσωπεία μελών της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υποδέχτηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης τους που πραγματοποιούν στην Ελλάδα και αφού προηγουμένως είχαν ενημερωτική συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Νίκο Δένδια. Παρόμοια ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε και στο ΓΕΕΘΑ, αλλά επί στρατιωτικών θεμάτων, όπως ήταν φυσικό.

Η Αντιπροσωπεία, η οποία συνοδευόταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, αποτελείτο από τα μέλη του Κογκρέσου Gregory W. Meeks ως επικεφαλής και Πρόεδρο της Επιτροπής, τον David Cicilline, τον Ted Deutch, την Stacey Plaskett και τον George Kenneth Butterfield jr.

Μιλώντας κατά τον χαιρετισμό του προς τα μέλη της Επιτροπής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καλωσόρισε την Αντιπροσωπεία, επισημαίνοντας «τη σημασία της διαρκούς και δυναμικής ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ».

Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην άμυνα και ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου, στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις δράσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας μεταξύ άλλων μέσω και της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force/NRF), καθώς και στην διεύρυνση της Συμμαχίας με την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά την Σύνοδο της Μαδρίτης. Επίσης αναφέρθηκε στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και στις προκλητικές ενέργειές της, οι οποίες πέραν των συνεπειών τους σε διμερές επίπεδο επιδρούν δυσμενώς στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, όπως και στην συνοχή της Συμμαχίας στην νοτιοανατολική πτέρυγά της.


Ο ίδιος, σε άλλο σημείο, επισήμανε επίσης τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στο πλαίσιο των στρατιωτικών συνεργασιών και των εταιρικών σχημάτων που έχουν αναπτυχθεί σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο με χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, «συμβάλλοντας στην ανάδειξη και εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου, εταίρου και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής».

Αναφερόμενος στην ελληνοαμερικανική συνεργασία στον αμυντικό τομέα, ο Στρατηγός Φλώρος επισήμανε ότι αυτή αναπτύσσεται διαρκώς και σε όλα τα επίπεδα έπειτα και από την πρόσφατη επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), καθώς και στην έμφαση που αποδίδουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υποδομών της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη έγκριση από την Γερουσία των ΗΠΑ του «Νόμου για την Άμυνα και την Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας», με την οποία αναγνωρίζεται η στρατηγική σημασία της Ελλάδος για την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ενημερώσεως της Αντιπροσωπείας του Κογκρέσου επί επιχειρησιακών θεμάτων, ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής-Πολιτικής-Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ παρουσίασε θέματα της αρμοδιότητάς του και ακολούθησε συζήτηση με τους φιλοξενούμενους.