emvoliasmos
Ελλάδα

Κοροναϊός: Πόσα χρόνια μπορεί να κρατήσει η ανοσία - Ποιοι θα χρειαστεί να ξανακάνουν εμβόλιο

Δύο νέες μελέτες ίσως καθησυχάσουν τις ανησυχίες πως η ανοσία στον νέο κοροναϊό είναι παροδική

Δύο νέες μελέτες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ίσως βοηθήσουν στο να καθησυχάσουν τους φόβους ότι η προστασία έναντι του ιού θα είναι βραχύβια , τη στιγμή που η συζήτηση για ενδεχόμενη τρίτη δόση εμβολίου έχει «ανάψει».

Ειδικότερα τα ευρήματα των μελετών δείχνουν ότι η ανοσία στον κοροναϊό διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο, πιθανώς και για μια ολόκληρη ζωή, ενώ με το πέρασμα του χρόνου βελτιώνεται, ιδιαίτερα μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι δύο μελέτες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και που αργότερα εμβολιάστηκαν, δεν θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις.

Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι που δεν προσβλήθηκαν ποτέ από τον ιό, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν αυτές τις δόσεις, αλλά το ίδιο θα ισχύει και για τη μειοψηφία που, ενώ μολύνθηκε, δεν κατάφερε να οικοδομήσει μια γερή ανοσολογική απόκριση.

Τα κύτταρα «μνήμης» του κοροναϊού παραμένουν στον μυελό των οστών

Οι μελέτες αφορούσαν άτομα που είχαν εκτεθεί στον κοροναϊό περίπου πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα μάλιστα με μία από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, τα κύτταρα που έχουν «μνήμη» του κοροναϊού, παραμένουν στον μυελό των οστών και ενδέχεται να προκαλέσουν την παραγωγή αντισωμάτων όποτε χρειαστεί.

Η άλλη μελέτη, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τη BioRxiv, μια ιστοσελίδα όπου δημοσιεύονται βιολογικές έρευνες, συμπέρανε ότι τα λεγόμενα κύτταρα Β συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από την αρχική μόλυνση.

«Οι μελέτες έρχονται να προστεθούν στην αυξανόμενη βιβλιογραφία, η οποία αναφέρει ότι η ανοσία που αποκτάται μέσω της μόλυνσης και του εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2, φαίνεται να είναι μακροχρόνια» αναφέρει ο Σκοτ Χένσλι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Είναι τόσο ισχυρά που καταπολεμούν ακόμη και τα νέα στελέχη του ιού

Οι εν λόγω μελέτες ίσως «κατευνάσουν» τις ανησυχίες των πολιτών αναφορικά με την ανοσία στον νέο κοροναϊό, όπως και στην περίπτωση των κοροναϊών που προκαλούν κοινά κρυολογήματα.

«Εκείνοι οι ιοί όμως μεταβάλλονται σημαντικά με τα χρόνια», πρόσθεσε ο Χένσλι. «Ο λόγος που μολυνόμαστε από κοινούς κοροναϊούς κατ’ επανάληψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, ίσως να σχετίζεται με τις παραλλαγές τους και όχι με την ανοσία» δήλωσε.

«Στην πραγματικότητα, τα κύτταρα μνήμης Β που παράγονται κατά την αντίδραση του οργανισμού στη μόλυνση από SARS-CoV-2 και ενισχύονται από τον εμβολιασμό, είναι τόσο ισχυρά που καταπολεμούν ακόμη και τα νέα στελέχη του ιού, αναιρώντας την ανάγκη για επαναληπτική δόση», διευκρινίζει ο Μάικλ Νούσεντσβαϊγκ, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Ρόκφελερ της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της μελέτης πάνω στην ωρίμανση της μνήμης του οργανισμού.

«Όσοι έχουν μολυνθεί και έχουν λάβει και το εμβόλιο, έχουν πραγματικά μια εξαιρετική απόκριση και ένα δυνατό σύνολο αντισωμάτων, καθώς εξακολουθούν να εξελίσσουν τα αντισώματά τους», τόνισε ο ίδιος. «Εκτιμώ ότι θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το αποτέλεσμα ίσως να μην ισχύει για την περίπτωση της προστασίας που προέρχεται αποκλειστικά από τα εμβόλια, καθώς η ανοσολογική μνήμη είναι πιθανό να οργανωθεί διαφορετικά μετά από την ανοσοποίηση, συγκριτικά με εκείνη που προκαλείται από τη φυσική μόλυνση. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν νοσήσει από Covid και έχουν απλά εμβολιαστεί, ενδεχομένως να χρειαστούν μια συμπληρωματική δόση», πρόσθεσε ο Δρ. Νούσεντσβαϊγκ. «Αυτό είναι κάτι που θα γνωρίζουμε πολύ, πολύ σύντομα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα