Το άνοιγμα των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31 Μαΐου ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, όπως είπε ανοίγουν τα γήπεδα 5Χ5.


Αποκλιμάκωση του φορτίου

Παρά τη συρρίκνωση της πανδημίας τις τελευταίες μέρες, δεν είμαστε σε θέση ακόμα να επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα, σύμφωνα με όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισε πως για μερικούς μήνες ακόμα θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες, να προσέχουμε και να κάνουμε self tests.

Σημείωσε πως ο καλός καιρός βοηθάει, καθώς μειώνει κατά 20% τη μετάδοση του ιού, αλλά αυτό δεν αρκεί. Όπως είπε, η όποια κανονικότητα είναι επισφαλής αν δεν επιτύχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Μαγιορκίνης: Το ραντεβού μας με την επόμενη μέρα περνάει μέσα από τον εμβολιασμό

 
Σημαντική μείωση παρουσιάζει ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια και η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών συνεχίζει να μειώνεται, ενώ τα εξιτήρια ασθενών παραμένουν περισσότερα από τις εισαγωγές. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 13%. Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε, σε ποσοστό 16%, και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με την νόσο μειώθηκε σε ποσοστό 16%.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ραντεβού μας με την επόμενη μέρα περνάει μέσα από τον εμβολιασμό. Μίλησε επίσης για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας καθώς ναι μεν ο καιρός βοηθάει κατά 20% στη μείωση της μετάδοσης του ιού, ωστόσο δεν είμαστε ακόμα σε σημείο χαλάρωσης.

Σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, μέχρι σήμερα περισσότερες από 18 εκατομμύρια συσκευές self-test έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3,9 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 12,2 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, είναι 25.179.


Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Το άνοιγμα των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31 Μαΐου ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, όπως είπε ανοίγουν τα γήπεδα 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31/05 σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ακόμα, θα διεξάγονται αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.

Όσον αφορά στα γυμναστήρια, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως θα υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες. Επιπλέον, οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.


Το νέο «όπλο»

 Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από 31/05 ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο. Συγκεκριμένα, στο covid19.gov.gr οι πολίτες θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε πως από 31/05 ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο. Συγκεκριμένα στο covid19.gov.gr θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες:

  • Τον δείκτη θετικότητας
  • Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000
  • Την πορεία των κρουσμάτων
  • Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή

Όλα τα νέα μέτρα 

«Με όπλο τον εμβολιασμό και τα πολλά τεστ, θα διαχειριστούμε με ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι»

Χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31/05 σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
  • Αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.
  • Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από 31/05 με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.
  • Εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.
Και συνέχισε: «Αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή, υπάρχουν περιοχές που μας προβληματίζουν». Συγκεκριμένα μίλησε για τους δήμους Ρόδου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας, Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου

Δείτε την ενημέρωση