Ένα βήμα πιο κοντά στην «Ελευθερία» βρίσκεται πλέον η χώρα, καθώς η Δευτέρα σηματοδοτεί το άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων, δίνοντας τις απαραίτητες «ενέσεις ηθικού», έπειτα από τη δύσκολη περίοδο της έξαρσης της πανδημίας.

Παράλληλα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς, δημιουργώντας αισιόδοξα σενάρια για τη γρηγορότερη δυνατή ανοσία του πληθυσμού.

Με self test και διπλή μάσκα ανοίγουν τα γυμναστήρια

Το άνοιγμα των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31 Μαΐου ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, όπως είπε ανοίγουν τα γήπεδα 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31/05 σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ακόμα, θα διεξάγονται αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις. Όσον αφορά στα γυμναστήρια, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως θα υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες. Επιπλέον, οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Παράλληλα,  ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η τηλεργασία μειώνεται στο 25% από το 50%, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Το νέο «όπλο» στη μάχη κατά του κοροναϊού

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από 31/05 ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο. Συγκεκριμένα, στο covid19.gov.gr οι πολίτες θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες.

  • Τον δείκτη θετικότητας
  • Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000
  • Την πορεία των κρουσμάτων
  • Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή

Τα νέα μέτρα σε περίπτωση έξαρσης


Ο υφυπουργός , τόνισε πως όπου παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που θεωρείται επικίνδυνη, θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα προστασίας.

Αυτά είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 έως τις 06:00
  • Απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των εννέα ατόμων
  • Λειτουργία όλων των καταστημάτων σε ανοιχτό χώρο μόνο με καθήμενους χωρίς μουσική
  • Στην εστίαση: απολύμανση καταλόγων και πελάτες έως τέσσερα άτομα εκτός από οικογένειες μέχρι έξι άτομα
  • Αναστέλλονται live, συναυλίες, λιτανείες, λαϊκές αγορές, εμποροπανηγύρεις
  • Απαγόρευση θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες

Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα

«Με όπλο τον εμβολιασμό και τα πολλά τεστ, θα διαχειριστούμε με ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Από Δευτέρα 31/05 θα διατίθενται:

    • Η Χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31/05 σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
    • Ξεκινούν οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.
    • Η Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από 31/05 με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες. Με πλεξιγκλάς ανάμεσα στα όργανα γυμναστικής και συνεχείς απολυμάνσεις οργανώνονται οι εσωτερικοί χώροι των γυμναστηρίων, ενώ αρκετά γυμναστήρια θα συνεχίσουν παράλληλα και τα διαδικτυακά προγράμματα τους στα οποία μετείχαν πολλοί ασκούμενοι από τα σπίτια τους σε όλη τη διάρκεια του lockdown.
    • Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.
Διευκρινίσεις για τα γυμναστήρια

Την επανεκκίνηση του αθλητισμού με το άνοιγμα των γυμναστηρίων και των γηπέδων μπάσκετ και 5×5 ανακοίνωσε, το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς. Προς διευκρίνιση για τη λειτουργία των γυμναστηρίων, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνει τα κάτωθι:

Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους

Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα

Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2


Ανοίγουν στις 15 Ιουνίου οι ερασιτεχνικές σχολές χορού - Επιστροφή για συναυλίες

Την έναρξη της λειτουργίας των ερασιτεχνικών σχολών χορού (ΠΔ 457/1983 -Β’ 174) από τις 15 Ιουνίου και της δια ζώσης διδασκαλίας στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου από τις 7 Ιουνίου, ενέκρινε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Η Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.culture.gov.gr/el/announcements/SitePages/announcements.aspx) τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας.

Ως προς την επανέναρξη από την προσεχή Δευτέρα 31 Μαΐου της δια ζώσης διδασκαλίας για όλες τις βαθμίδες των ανώτερων δραματικών σχολών και των ανώτερων σχολών χορού, το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο βρίσκεται αναρτημένο στον σύνδεσμο https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view_announcement.aspx?nID=4479.


Η «σκυτάλη» μετά τα θερινά σινεμά που άνοιξαν στις 21 Μαΐου παραδόθηκε σήμερα στις ζωντανές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους. Συγκεκριμένα, τα υπαίθρια θέατρα θα λειτουργήσουν με τους εξής κανόνες προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κοροναϊού:

  • Οι χώροι θα πρέπει να είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να υποδέχονται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους θεατές / ακροατές και θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα σε όλη την διάρκεια του θεάματος - ακροάματος ώστε οι θεατές / ακροατές να παραμένουν στις θέσεις τους.
  • Η πληρότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό 50% και αφορά μόνο καθήμενους και όχι ορθίους.
  • Θα πρέπει να υπάρχει κενό/κενή θέση ανά δύο καθήμενους. Άτομα τα οποία δεν έχουν προσέλθει μαζί, δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε θέσεις χωρίς κενό μεταξύ τους.
  • Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων δεν επιτρέπεται διάλειμμα τόσο προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός, όσο και για να εξοικονομείται χρόνος για την απολύμανση και τον καθαρισμό του χώρου.
  • Επίσης δεν επιτρέπεται συγκέντρωση κοινού σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου καθώς και η πρόσβαση του κοινού στα καμαρίνια.
  • Η λειτουργία κυλικείου/bar επιτρέπεται πριν και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός και οι θεατές/ακροατές να μπορούν να κατευθύνονται προς αυτό σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια παραμονής τους.
  • Η ταξιθεσία για την τοποθέτηση των θεατών/ακροατών στις θέσεις τους και η τήρηση κανόνων στην προσέλευση και την αποχώρησή τους, είναι υποχρεωτική.
  • Απαγορεύεται ο συγχρωτισμός και η συγκέντρωση ατόμων οπουδήποτε στον χώρο. Οι θεατές / ακροατές θα πρέπει να οδηγούνται άμεσα στα καθίσματά τους.
  • Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα πρέπει να μεριμνούν για την ασφαλή αναμονή σε ουρά του κοινού, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο στον χώρο της εκδήλωσης όσο και σε άλλες πιθανές ροές (π.χ. από τον χώρο στάθμευσης).
  • Την ίδια ώρα, μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους τόσο επί, όσο και εκτός σκηνής, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Eίναι υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Γάμοι, βαπτίσεις, εκδηλώσεις - Τι ισχύει για τελετή και γλέντι 


Με σήματα επιστροφής στην κανονικότητα ξεκινά ο Ιούνιος, όπου έχει ανακοινωθεί η επανέναρξη περισσότερων δραστηριοτήτων, με σημαντικό το restart των κοινωνικών εκδηλώσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να πραγματοποιούνται γάμοι και βαπτίσεις, υπό συγκεκριμένα μέτρα.

Το ζήτημα των γάμων και των βαπτίσεων είναι χωρισμένο σε δυο σκέλη: Το πρώτο αφορά το θρησκευτικό κομμάτι και τα μέτρα για τους ναούς, ενώ το δεύτερο εστιάζει στις κοινωνικές εκδηλώσεις, δηλαδή το γλέντι που ακολουθεί.

Συνοπτικά τα μέτρα για τους γάμους και τις βαπτίσεις:


Σε ό,τι αφορά πάντως τους περιορισμούς στον αριθμό ατόμων στις εκκλησίες, με τα νέα μέτρα ορίζεται ανώτατο όριο στα 100 άτομα ανάλογα με το μέγεθος των ναών.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που προβλέπονται για θρησκευτικές τελετές είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτικά διενέργεια ιατρικού ελέγχου των θρησκευτικών λειτουργών και του βοηθητικού προσωπικού.
  • Υποχρεωτική χρήση διπλής μάγκας ή μιας μάσκας τύπου N95. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικού λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.
  • Ένα άτομο ανά 25τ.μ. εντός του ναού με ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό
  • Ένα άτομο ανά 10 τ.μ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Γάμοι: Τι προβλέπεται για το γλέντι

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ισχύουν τα εξής:

  • Από 1η Ιουνίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις
  • Ανώτατο όριο τα 100 άτομα
  • Δεν επιτρέπεται η μουσική στο γλέντι
Οι επόμενες δραστηριότητες και βήματα - Όταν το 50% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο θα προχωρήσουν τα συγκεκριμένα μέτρα:

-Εστίαση: Λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70 % της δυναμικότητας

-Λούνα παρκ– εμποροπανηγύρεις κλπ: Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου

-Παιδότοποι: Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο


Παράλληλα, από την 1η Σεπτεμβρίου θα επιτρέπονται οι Εμπορικές Εκθέσεις σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.