Με την ιδιότητα του φωτογράφου της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, είχε έλθει στην Ελλάδα ο δηµοσιογράφος Ροµάν Προτάσεβιτς, που κρατείται από την περασµένη Κυριακή σε φυλακή της Λευκορωσίας. Ο Προτάσεβιτς δεν ακολούθησε επακριβώς το πρόγραµµα της κ. Τιχανόφσκαγια, αλλά τη συνάντησε το απόγευµα της Πέµπτης 13 Μαΐου κατά την επίσκεψή της στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου τη φωτογράφησε αναρτώντας τα στιγµιότυπα στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οµοίως, το επόµενο πρωί επισκέφθηκαν µαζί εθιµοτυπικά το Πολυτεχνείο, ενώ πραγµατοποίησαν και κάποιες επαφές µε οµογενείς.

Αν και από το 2019 ζούσε αυτοεξόριστος στην Πολωνία και αργότερα στη Λιθουανία, επειδή διωκόταν µε διεθνή εντάλµατα από το καθεστώς Λουκασένκο, προκύπτει ότι αυτά δεν είχαν ενεργοποιηθεί και έτσι δεν υπήρξε ενδιαφέρον των υπηρεσιών για την περίπτωσή του όταν στις 9 Μαΐου κατέφθασε µε τη σύντροφό του, Σοφία Σαπένγκο, στο «Ελ. Βενιζέλος». Κινούνταν ελεύθερα, διέµενε σε διαµερίσµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης και έπειτα από την αναχώρηση της πολιτικής αξιωµατούχου το πρωί της 16ης Μαΐου ταξίδεψε εκτός Αθηνών, στη Βόρεια Ελλάδα και πιθανόν στην Κρήτη.

Η έρευνα της ΕΥΠ και της Ασφάλειας εστιάζεται στο αν τον παρακολουθούσαν από τις 9 έως τις 13 Μαΐου και από τις 15 έως τις 23 Μαΐου, οπότε και αναχώρησε. Πέραν του υλικού των καµερών ασφαλείας του αεροδροµίου, ελέγχονται τα στοιχεία ταυτότητας όσων αφίχθησαν µε την ίδια πτήση στις 9 Μαΐου από τη Λιθουανία και εκείνων που επιβιβάστηκαν µαζί του στο αεροσκάφος της Ryanair στις 23 Μαΐου.

Τα πρώτα συμπεράσματα

Τα πρώτα συµπεράσµατα επικεντρώνονται στα εξής: α) Υπάρχει συνάφεια προσώπου ή προσώπων και στις δύο πτήσεις, β) αναζητείται ο τρόπος που οι πράκτορες κατάφεραν να εξασφαλίσουν βίζες και άλλα νοµιµοποιητικά έγγραφα, ιδίως για τα αεροπορικά τους ταξίδια, γ) ελέγχονται δύο άτοµα τα οποία δεν αποβιβάστηκαν στο Μινσκ στις 23 Μαΐου, αλλά µετά την «αεροπειρατία» συνέχισαν έως τον κανονικό προορισµό του αεροσκάφους της Ryanair, το Βίλνιους της Λιθουανίας, δ) οι φερόµενοι ως αλλοδαποί πράκτορες διερευνάται αν διαθέτουν δίκτυο συνεργατών στην Ελλάδα, οι οποίοι παρακολούθησαν τον 26χρονο Λευκορώσο και τη φίλη του.

Ο Προτάσεβιτς δεν είναι πράκτορας µυστικών υπηρεσιών, αλλά ακτιβιστής, συνδεδεµένος άµεσα µε τα κοινωνικά δίκτυα. Ετσι, δεν λάµβανε τις απαιτούµενες προφυλάξεις, επιλέγοντας µάλιστα το ακριβώς αντίθετο. ∆ηλαδή, κοινοποιούσε στους εκατοντάδες χιλιάδες συνδροµητές του ενηµερωτικού κόµβου ΝΕΧΤΑ, στο οποίο εργαζόταν, και στους ακολούθους του στον λογαριασµό του στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης πλήθος δραστηριοτήτων του, ακόµη και από την εδώ παραµονή του. Την ίδια πρακτική ακολουθούσε και η κ. Τιχανόφσκαγια µε τις φωτογραφήσεις και τις κοινοποιήσεις του προγράµµατος δραστηριοτήτων της, αν και εκείνη ζει αυτοεξόριστη στη Λιθουανία εδώ και έναν χρόνο, ενώ ο σύζυγός της εκτίει ποινή φυλάκισης στη Λευκορωσία ως πολιτικός αντιφρονών.

Για ποιον έγινε η κινητοποίηση του δικτύου της KGB

Ερώτηµα παραµένει εάν η κινητοποίηση του δικτύου της KGB έγινε για τον Προτάσεβιτς ή την Τιχανόφσκαγια. Η Λευκορωσίδα πολιτικός ήλθε στην Αθήνα στις 12 Μαΐου και αναχώρησε στις 10.20 π.µ. της 16ης Μαΐου µε την πτήση FR 4978 της Ryanair για Λιθουανία, την ίδια που χρησιµοποίησε την επόµενη Κυριακή ο Προτάσεβιτς. Στη διάρκεια της παραµονής της, πέραν της οµιλίας και της συµµετοχής της στο Forum των ∆ελφών, συναντήθηκε µε πλήθος παραγόντων, όπως την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο ∆ένδια, τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, και ορισµένους πρώην αξιωµατούχους, όπως τους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ παρακάθισε στα επίσηµα δείπνα του Athens Democracy Forum, απολαµβάνοντας πλήρως τη στήριξη του ευρωπαϊκού και του διεθνούς παράγοντα.

Η ακυρωθείσα πτήση 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», η αναχώρηση της κ. Τιχανόφσκαγια είχε προγραµµατιστεί για το βράδυ του Σαββάτου 15 Μαΐου µε το σκάφος της Αir Baltic, του κρατικού αεροµεταφορέα της Λετονίας, για τη Ρίγα και από εκεί θα γινόταν η µετάβασή της οδικώς στο Βίλνιους. Την τελευταία στιγµή όµως το αεροσκάφος παρουσίασε κάποιο τεχνικό πρόβληµα και καθηλώθηκε στο έδαφος. Ακολούθως, η αντιπροσωπία κατέλυσε στο ξενοδοχείο του «Ελ. Βενιζέλος» και µε τα πολλά αναχώρησε το επόµενο πρωί. Εκ των υστέρων, από την πλευρά της κ. Τιχανόφσκαγια διέρρευσε (σ.σ.: Και εκ των πραγµάτων αποδείχθηκε) ότι «το καθεστώς αναζητεί συνεχώς τρόπους εξουδετέρωσης των διαφωνούντων», γι’ αυτό και στα ταξίδια της αποφεύγει τη µετακίνηση µε ένα µέσο ή αλλάζει δροµολόγια.