Καυτά ερωτήματα προκύπτουν μετά την υπόθεση αεροπειρατείας σε πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους της Λιθουανίας, όταν το αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας προκειμένου οι Αρχές της χώρας να συλλάβουν τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο, Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Ήδη μάλιστα οι εμπλεκόμενες πλευρές καλούνται να λύσουν ορισμένους γρίφους:

Πώς οι Αρχές της Λευκορωσίας ήξεραν για την παρουσία του στην Ελλάδα και το ταξίδι του στη Λιθουανία, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο σύλληψής του; Τον παρακολουθούσαν επί ελληνικού εδάφους;

Άγνωστος ρωσόφωνος

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα μέρος του σχεδίου αρπαγής του δημοσιογράφου από το καθεστώς της Λευκορωσίας τέθηκε σε εφαρμογή επί ελληνικού εδάφους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο Προτάσεβιτς φέρεται να επικοινώνησε με συναδέλφους του μέσω της πλατφόρμας που είχε δημιουργήσει στην εφαρμογή Telegram, όσο βρισκόταν ακόμα στο «Ελ. Βενιζέλος». Μάλιστα τους ενημέρωσε ότι κάποιο άγνωστο σε αυτόν ρωσόφωνο άτομο τον πλησίασε και τον φωτογράφησε.

Εάν και εφόσον η μαρτυρία του δημοσιογράφου θεωρηθεί αξιόπιστη, τότε προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για τη δράση ξένων πρακτόρων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί μια ακόμα πληροφορία, που πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επισήμως.