Στην επικαιροποιημένη «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, αναμένεται να περιληφθούν ορισμένα ελληνικά νησιά, η Μάλτα και οι Κανάριες Νήσοι, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για μια διευρυμένη «παλέτα» επιλογών για τους Βρετανούς τουρίστες για τις θερινές τους διακοπές, όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ.

Αναλυτικότερα οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα και αναμένεται να ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 12 προορισμοί περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής στον «πράσινο» ασφαλή κατάλογο, που κατηγοροποιεί τις χώρες βάσει της εξέλιξης της πανδημίας. Αλλαγές αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα και στις χώρες που περιλαμβάνονται στην «πορτοκαλί» και την «κόκκινη» λίστα. Οι τελικές αποφάσεις θα επηρεαστούν και από τις εισηγήσεις επιστημόνων του Joint Biosecurity Centre, που συνεδριάζουν με κυβερνητικά στελέχη.

5303846

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη λίστα αποκαλύφθηκε στις 7 Μαΐου, δέκα ημέρες προτού η Βρετανία επιτρέψει ξανά τα ταξίδια, και περιλαμβάνει μέχρι στιγμής την Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ, την Ισλανδία και το Ισραήλ. Όσοι επιστρέφουν από χώρες της «πράσινης λίστας» δεν υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα, αλλά να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ κοροναϊού, στο οποίο υποβλήθηκαν πριν από την αναχώρησή τους για τη Βρετανία, κι ένα τεστ PCR εντός 48ώρου από την άφιξή τους
.

Ποια ελληνικά νησιά αναμένεται να μπουν στην «πράσινη» λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Independent, στην επικαιροποιημένη «πράσινη» λίστα της Βρετανίας αναμένεται πιθανά να ενταχθούν η Κεφαλονιά, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο και για Κέρκυρα, Λέσβο, Ρόδο. Την ίδια στιγμή ωστόσο θεωρείται απίθανο να ισχύσει το ίδιο και για την Κρήτη.

5134049

Πάντως η Πορτογαλία, που βρίσκεται μέχρι τώρα στον κατάλογο αυτό, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί στην «πορτοκαλί» λίστα, καθώς αυξάνονται το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα, όπως αναφέρει η Telegraph.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα διστάσει» να βγάλει χώρες από την «πράσινη» λίστα.