Στον «πάγο» φαίνεται να μπαίνει η προσθήκη των πέντε ελληνικών νησιών αλλά μαζί και της Μάλτα και των Κανάριων Νήσων στην «πράσινη λίστα» της Μεγάλης Βρετανίας, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. Και ενώ το πρωί ο βρετανικός Τύπος είχε δημοσιεύσει τις χώρες που θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, εν τέλει όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο δήλωση του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ, όλα δείχνουν πως δεν θα προστεθούν τελικά καθόλου νέες χώρες ή περιοχές στη βρετανική λίστα.

Μάλιστα, άλλα μέσα ενημέρωσης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο όχι μόνο να μη γίνουν προσθήκες χωρών ή περιοχών, αλλά και να τεθούν χώρες εκτός της λίστας.

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Sun» αναφέρει ότι καμία χώρα δεν θα προστεθεί σήμερα στην υπάρχουσα «πράσινη λίστα της Βρετανίας» με τους διεθνείς ταξιδιωτικούς προορισμούς όπου δεν είναι υποχρεωτική η καραντίνα κατά την επιστροφή των Βρετανών στην πατρίδα τους.

Η πλήρης λίστα των χωρών αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας από τον υπουργό Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς. Οι τελικές αποφάσεις θα επηρεαστούν και από τις εισηγήσεις επιστημόνων του Joint Biosecurity Centre, που συνεδριάζουν με κυβερνητικά στελέχη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα υπήρξε πληθος δημοσιευμάτων από βρετανικά ΜΜΕ που εκτιμούσαν ότι θα ανάψει «πράσινο φως» για τουλάχιστον πέντε ελληνικά νησιά: Κεφαλονιά, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, ενώ θεωρούσαν πιθανό και το «άνοιγμα» Κέρκυρας, Λέσβου και Ρόδου.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο, η Βρετανία απελευθέρωσε τα ταξίδια σε μόνο 12 χώρες του εξωτερικού, με την Ελλάδα και την Ισπανία να μένουν εκτός, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση αεροπορικών εταιρειών και επιχειρήσεων του κλάδου.

Σημειώνεται ότι η «πράσινη» λίστα της Βρετανίας αποκαλύφθηκε στις 7 Μαΐου, δέκα ημέρες προτού η Βρετανία επιτρέψει ξανά τα ταξίδια, και περιλαμβάνει μέχρι στιγμής την Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ, την Ισλανδία και το Ισραήλ. Όσοι επιστρέφουν από χώρες της «πράσινης λίστας» δεν υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα, αλλά να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ κοροναϊού, στο οποίο υποβλήθηκαν πριν από την αναχώρησή τους για τη Βρετανία, κι ένα τεστ PCR εντός 48ώρου από την άφιξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα διστάσει» να βγάλει χώρες από την «πράσινη» λίστα.