Με νέα συστήματα τεχνολογικής αιχμής θα συνεχίσει να εξοπλίζεται ο Έβρος, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει επιστρατεύσει ένα νέο εξοπλιστικό πακέτο, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών και προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος, από τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, πέραν του σιδερένιου φράχτη στον Έβρο, νέα ψηφιακά εμπόδια δοκιμάστηκαν κατά τους ήσυχους, από πλευράς μεταναστευτικών ροών, μήνες της πανδημίας κατά μήκος των 200 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Νέοι πύργοι παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινής όρασης και πολλαπλών αισθητήρων έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα της χώρας. Τα δεδομένα που συλλέγονται εκεί αποστέλλονται σε κέντρα ελέγχου προκειμένου να ειδοποιούν για ύποπτες μεταναστευτικές κινήσεις με τη βοήθεια ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης.

Τρία δισεκατομμύρια σε τεχνολογία αποτροπής

Η ΕΕ δαπάνησε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έρευνα για τεχνολογία ασφαλείας, μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015-2016, όταν και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας -αρκετοί από αυτούς στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τον πόλεμο στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν- και από εκεί προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τα αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολούθησης εγκαταστάθηκαν στον Έβρο με στόχο να ανιχνεύουν μετανάστες και να αποτρέπουν την είσοδό τους σε ελληνικό έδαφος, έπειτα από κινητοποίηση περιπόλων στον ποταμό ή την ξηρά που χρησιμοποιούν τεράστιους προβολείς και ηχητικές συσκευές μεγάλης εμβέλειας.

Το ηχητικό κανόνι στον Έβρο

Τόσο το AP, όσο όμως και η γερμανική DW, δημοσίευσαν εικόνες θωρακισμένου οχήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα τέτοιο ηχητικό κανόνι. Παρότι έχει μέγεθος όσο μια μικρή συσκευή τηλεόρασης, το «ηχητικό κανόνι» μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση εκείνη μιας μηχανής αεροπλάνου.

Τα βασικά στοιχεία του δικτύου αυτού εργαλείων θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα αξιωματικού της αστυνομίας, που συμμετέχει στο πρόγραμμα, Δημοσθένη Καμαργιού. «Αποστολή μας είναι να αποτρέψουμε την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα. Χρειαζόμαστε σύγχρονο εξοπλισμό και εργαλεία για να το κάνουμε αυτό», δήλωσε.

Εκτεταμένη έρευνα αποτροπής μεταναστευτικών ροών

Ερευνητές σε πανεπιστήμια ανά την Ευρώπη συνεργάστηκαν με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να αναπτύξουν φουτουριστικά συστήματα επαλήθευσης και παρακολούθησης και δοκίμασαν πειραματικά περισσότερα από μια ντουζίνα τέτοιων εργαλείων στα ελληνικά σύνορα.

Ανιχνευτές ψεύδους, με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και ρομπότ που πραγματοποιούν συνεντεύξεις στα σύνορα, αλλά και συνεχής παρακολούθηση από δορυφόρο και πτήσεις drone είναι ορισμένα από τα νέα εργαλεία αποτροπής στα σύνορα.

Ακόμη, δοκιμάστηκαν παλμικά σκάνερ που καταγράφουν τον μοναδικό δίκτυο αρτηριών και φλεβών στο χέρι ενός ανθρώπου, προκειμένου να το χρησιμοποιούσουν ως βιομετρικό αναγνωριστικό.

Τέλος, προηγμένης τεχνολογίας κάμερες υπόσχονται να σβήνουν εικονικά εμπόδια πίσω από τα οποία μπορούν να κρύβονται μετανάστες στις περιοχές πέριξ των συνόρων.

Αντίστοιχες δοκιμές των τεχνολογιών αυτών έγιναν και στα σύνορα της Ευρώπης στην Ουγγαρία, τη Λετονία και αλλού, στα ανατολικά της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το AP, δεν θα επιστρατευτούν όλα τα νέα συστήματα παρακολούθησης στο τελικό δίκτυο που θα τεθεί επισήμως σε εφαρμογή στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επιφυλακτικές οι οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου

Ωστόσο, υπάρχουν οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη που εκφράζουν επιφυλάξεις για όλο αυτό το πρόγραμμα παρακολούθησης με εργαλεία προηγμένης τεχνολογίας. «Πρόκειται για ένα πεδίο δοκιμών για τεχνολογίες που αργότερα χρησιμοποιούνται και σε Ευρωπαίους. Και γι’ αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει» σημειώνει Γερμανός βουλευτής, του κόμματος των Πειρατών.

«Αν οι άνθρωποι που μεταναστεύουν αντιμετωπίζονται μόνο ως ένα πρόβλημα ασφαλείας που πρέπει να αποτραπεί, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι πως οι κυβερνήσεις θα στραφούν στην τεχνολογία ώστε να τους ελέγξουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος Διεθνούς Οργανισμού για την ιδιωτικότητα, με έδρα το Λονδίνο, Έντιν Ομάνοβιτς.