«Η κυβέρνηση έχει δώσει ελάχιστα χρήματα στους δικηγόρους ενώ τα δικαστήρια ήταν κλειστά λόγω κοροναϊού» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1  και στην εκπομπή Secret, με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

Ειδικότερα, ο κ. Βερβεσός, τόνισε πως παραμένουν κλειστά τα ποινικά δικαστήρια ενώ έχουν ανοίξει τα γυμναστήρια.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο είπε ότι έχει κάποιες θετικές ρυθμίσεις σημειώνοντας ότι στο βασικό του πυρήνα θίγει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων όπως η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων ακόμα και για λόγους εκδίκησης.

Για τον πτωχευτικό είπε πως στην ουσία δεν υπάρχει προστασία πρώτη κατοικίας ενώ εκτίμησε ότι από το καλοκαίρι θα γίνει χαμός με τους πλειστηριασμούς.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Βερβεσού στα Παραπολιτικά 90,1:

«Η κυβέρνηση σε σχέση με τους επιστήμονες και ειδικά με τους δικηγόρους που έχουν ένα χρόνο τα δικαστήρια κλειστά, δεν έχει δώσει παρά μόνο 600€ με το επιστημονικό επίδομα και μερικώς 400€ σε κάποιους από εμάς από τα δικά μας χρήματα τα οποία ήταν τα χρήματα από το Ταμείο που είχαμε φτιάξει από το 2010 και μετά. Οι δικηγόροι ένα χρόνο με τα δικαστήρια κλειστά δεν έχουν πάρει την παραμικρή οικονομική ενίσχυση τη στιγμή που άλλοι κλάδοι που επλήγησαν πράγματι από την πανδημία όπως είναι εργαζόμενοι, επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, εμείς ακόμα πληρώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές από την τσέπη μας χωρίς να έχουμε ούτε αναστολή ούτε έκπτωση ούτε μείωση. Και τρέχουν και οι φορολογικές υποχρεώσεις, τα ενοίκια, τρέχουν όλες οι υποχρεώσεις, δεν υπαχθήκαμε στην κάλυψη παγίων δαπανών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Ενώ έχουν ανοίξει τα σφαιριστήρια, έχουν ανοίξει οι οίκοι ανοχής, έχουν ανοίξει τα γυμναστήρια, δεν έχουν ανοίξει τα δικαστήρια, παραμένουν κλειστά τα ποινικά δικαστήρια της πατρίδας μας ακόμα δεν λειτουργούν τη στιγμή που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θεωρεί ότι είναι έξω πολλοί κακοποιοί γιατί οι δίκες τους δεν γίνονται και δεν έχουν ακόμα δικαστεί στα δικαστήρια τα οποία παραμένουν κλειστά με απόφαση της κυβέρνησης. Δηλαδή το σχήμα του παραλόγου. Από τη μια να λες ότι δεν δικάζονται υποθέσεις των εγκληματιών και αυτών που φερονται κατηγορούμενοι για βαριά αδικήματα και από την άλλη να έχεις κλειστά τα δικαστήρια και να μην μπορούν να γίνουν αυτές οι δίκες», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Τα δικαστήρια δεν λειτουργούν, οι δικηγόροι υπολειτουργούν σε πάρα πολλές διαδικασίες με αποτέλεσμα και οικονομικά αλλά και κυρίως από πλευράς συσσώρευσης υποθέσεων δηλαδή υπάρχει πολύ μεγάλη συσσώρευση οι δίκες πάνε το ‘24 και το ’26», διευκρίνισε ο κ. Βερβεσός.

Αναφορικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, σημείωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι παρά τις όποιες θετικές ρυθμίσεις έχει το εργασιακό νομοσχέδιο το θέμα εξομοίωσης εργατών υπαλλήλων, τα ζητήματα της ψηφιακής κάρτας στο βασικό του πυρήνα θίγει βασικά δικαιώματα του εργαζομένου. Στοχοποιεί για άλλη μια φορά το κόστος. Σας θυμίζω ότι από το 2012 οι αμοιβές των εργαζομένων έχουν καθηλωθεί στον κατώτατο μισθό στα 650€, οι συλλογικές συμβάσεις έχουν υπογραφεί μόνο σε συγκεκριμένους τομείς, τώρα καταργείται και η αμοιβή της υπερωρίας δηλαδή αντικαθίσταται η αμοιβή με ρεπό άρα δεν πληρώνει ο εργοδότης. Στοχοποιούμε το εργασιακό κόστος και μετατρέπουμε την Ελλάδα σε ένα Μεξικό του ευρωπαϊκού Νότου όπου εδώ θα έχουμε φθηνή εργασία, μπορούμε να έχουμε και μια «βρώμικη» βιομηχανία που θα μπορεί να αντέχει περισσότερες παραβιάσεις του περιβαλλοντικού νόμου και να μπορούμε να δημιουργούμε έτσι ευκαιρίες για επενδύσεις».

«Ο εργασιακός νόμος αποικοδομεί κυρίως στο θέμα της απόλυσης και δεν δίνει τη δυνατότητα στην επαναπροσληψη με αποτέλεσμα να δίνεται η ευκαιρία στον εργοδότη να μπορεί να απολύει ελευθέρως, ειδικά σε ομαδικές απολύσεις και σε απολύσεις οι οποίες οφείλονται σε παραβίαση της αρχής της καταχρηστικής άρσης του δικαιώματος δηλαδή να μπορεί να τον απολύει για εκδικητικότητα, για εμπάθεια χωρίς να υποχρεούται να τον επαναπροσλάβει άρα να μην έχει μια σοβαρή κύρωση. Δηλαδή στο τέλος είναι ένα χάπι που απέξω το έχουμε ζαχαρώσει και μέσα έχει κινίνο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τον Πτωχευτικό Νόμο, ο κ. Βερβεσός επισήμανε: «Εδώ δείχνουμε τη μισή όψη της σελήνης. Πράγματι θετικές ρυθμίσεις με τις 120, 240 ή 420 δόσεις είναι στη θετική κατεύθυνση όμως δεν λέμε από την άλλη πλευρά ότι για να επαχθείς εκεί πρέπει να δηλώσεις όλη σου την ακίνητη περιουσία, να βγεις από το σπίτι το οποίο μένεις, να γίνει ενοικιαστής και ότι λεφτά έχεις δώσει μέχρι τώρα να μην αφαιρεθούν οψέποτε τελειώσει αυτή η 12ετία της χάριτος που σου δίνει τη δυνατότητα να μείνεις μέσα, θα πληρώνεις νοίκι και μετά από 12 χρόνια να οφείλεις όλο το δάνειο μαζί με τους τόκους και θα πρέπει να αποπληρώσεις όλο το δάνειο κανονικά από την αρχή χωρίς να αφαιρείς τα ενοίκια που έχεις δώσει μέχρι τώρα».

«Στην ουσία δεν υπάρχει πλέον προστασία πρώτης κατοικίας και οποιοσδήποτε θέλει να μπει σε αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για τις δόσεις υπό την αίρεση ότι η τράπεζα θα το αποδέχεται, είναι αμιγώς τραπεζοκεντρικός ο νέος πτωχευτικός. Δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να λεει ότι αν διαφωνεί η τράπεζα μπορείς να πας σε κάποιο δικαστήριο όπως ήταν στο νόμο Κατσέλη και είσαι υποχρεωμένος αν δεν δεχτεί η τράπεζα να βγει το σπίτι σε πλειστηριασμό. Από το καλοκαίρι του ’22 και μετά που θα ολοκληρωθεί και θα ωριμάσει η διαδικασία των πλειστηριασμών θα γίνει ένας χαμός με τους πλειστηριασμούς ακινήτων, θα ζήσουμε φαινόμενα Βαρκελώνης», σημείωσε επεξηγηματικά.

Με αφορμή την εκδήλωση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας για τα συντάγματα της επαναστατικής περιόδου, δήλωσε: «Την Παρασκευή 25 Ιουνίου γίνεται στο Άστρος Κυνουρίας στο χώρο της Β Εθνοσυνέλευσης. Η εκδήλωση θα γίνει στα πλαίσια του 2021, θα γίνει με φυσική παρουσία με πλήρη υγειονομική προστασία, θα γίνει με ομιλητές τον ομότιμο καθηγητή Μ.Σταθόπουλο και τον συνταγματολόγο τον Β. Βενιζέλο οι οποίοι θα αναπτύξουνε τα επαναστατικά συντάγματα και τα νομικά κείμενα του αγώνα και των πρώτων χρόνων της επαναστάσεων. Ξέρετε ότι για πρώτη φορά ευρωπαϊκό σύνταγμα είναι το ελληνικό που μιλάει για την κατάργηση της δουλείας τη στιγμή που στην Αμερική την ίδια εποχή υπάρχει δουλεία. Μιλάμε για δημοκρατία και κατάργηση βασιλευόμενης δημοκρατίας, μιλάμε για διάκριση δικαστικής από εκτελεστική εξουσία το 1827».

«Μιλάμε για συντάγματα τα οποία ήταν πρωτοπόρα για την εποχή σε μια χώρα υπόδουλη, σε μια χώρα μισοαπελευθερωμένη που παιζόταν η τύχη της ανεξαρτησίας, σε μια λεπτή κλωστή κρεμόταν η ανεξαρτησία το ’23 με τους εμφυλίους πολέμους... Μιλάμε σε μια εποχή που κυριαρχούσε η πενταπλή συμμαχία, η ιερή συμμαχία , μοναρχικά πολιτεύματα και μια πολύ σκληρή αντίληψη στην Ευρώπη για τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και τη δημοκρατία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Θα ανεβάσουμε την εκδήλωση στο Youtube του δικηγορικού συλλόγου, θα στείλουμε link από την εκδήλωση σε όλα τα ΜΜΕ και θα το έχουμε σε live streaming στο site της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας ώστε όποιος θέλει να την παρακολουθήσει», κατέληξε.