Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία για τη συμμετοχή τους στη διμερή άσκηση “Falcon Eye-2”, που διεξήχθη εκεί, και αποτέλεσε την πρώτη πολυήμερη επιχειρησιακή μεταστάθμευση για συνεκπαίδευση σε πραγματικό περιβάλλον ερήμου.

Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα ήταν η δεύτερη μέσα στο έτος διμερής άσκηση (Live Exercise) Ελλάδος και Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, και διεξήχθη το διάστημα από 24 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου, με επίκεντρο την αεροπορική βάση King Faisal στο Tabuk της Σαουδικής Αραβίας.

Μεταστάθμευσαν 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 C/D Block.50

Στο πλαίσιο της ασκήσεως αυτής, που είχε «ανταποδοτικό χαρακτήρα», καθώς είχε προηγηθεί η αντίστοιχη μεταστάθμευση των Σαουδαράβων στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση King Faisal 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 C/D Block.50 μαζί με το αντίστοιχο προσωπικό υποστηρίξεως της 341 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης από την Αεροπορική Βάση της Νέας Αγχιάλου.

Στη διάρκεια της ασκήσεως εκτελέστηκαν πλήθος σύνθετων αεροπορικών αντικειμένων, με έμφαση σε αποστολές Dissimilar Air Combat Training (DACT), Large Force Employment (LFE) καθώς και αποστολές Offensive / Defensive Counter Air (OCA/DCA).

«Η“Falcon Eye-2” συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων αυξάνοντας την διαλειτουργικότητα αυτών και εντάσσεται στο πλαίσιο της επαύξησης της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.