«Θα είμαστε σε μηδενικά κρούσματα στις αρχές Ιουλίου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Η πορεία της αποκλιμάκωσης είναι πολύ καλή αυτή τη στιγμή αν συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο και με τον ρυθμό του εμβολιασμού που παρά τα προβλήματα παραμένει να είναι υψηλός, και με τα self test που παρά τα μερικά προβλήματα τροφοδοσίας παραμένει να γίνεται μεγάλη η χρήσης τους, και τα δύο αυτά με το δικό τους τρόπο και το δικό τους σχετικό βάρος έχουν ουσιαστικά καθοδηγήσει ως μέτρα την αποκλιμάκωση από τις 7 Απριλίου και έπειτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Για το 4ο κύμα πανδημίας, ο καθηγητής επισήμανε ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν σε 4ο κύμα. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα πέρα από την βρετανική μετάλλαξη που είναι κυρίαρχη έχουμε να κάνουμε με δύο νέες μεταλλάξεις, η μια είναι η νιγηριανή την οποία εμείς υπολογίζουμε ότι μπορεί να είναι 60% πιο μεταδοτική αυτή η μετάλλαξη από την βρετανική. Και η ινδική μετάλλαξη που ακόμα είναι στα σπάργανα στην Ελλάδα μιλάμε για 10 περιπτώσεις όμως οι Άγγλοι συνάδελφοι έχουν ανακοινώσει ήδη ότι υπολογίζουν και εκείνοι ότι έχει γύρω στο 60% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Βρετανική», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Αν λοιπόν έχουμε στελέχη τα οποία είναι γύρω στο 60% πιο μεταδοτικά από την βρετανική, και αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε διπλάσια από το πρωτογενές στέλεχος που είχαμε να αντιμετωπίσουμε στην αρχή, η αλήθεια είναι ότι αυτό έχει τη δυναμική εφόσον ακόμα δεν έχουμε αναπτύξει σημαντικό τείχος ανοσίας να φτάσουμε στο 4ο κύμα, υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Άρα ο συνδυασμός του μη πλήρους εμβολιασμού με τη διάδοση των μεταλλάξεων θα οδηγήσουν στο 4ο κύμα. Είναι σημαντικό ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς lockdown αν κάνουμε προληπτικά self test από το Σεπτέμβρη και αν συνεχίσουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών. Άρα το παιχνίδι αυτό το φθινόπωρο δεν θα είναι το ίδιο, οι συνθήκες θα είναι παρόμοιες με την έννοια ότι αν είναι να συμβεί 4ο κύμα θα συμβεί μετά τις 25 Οκτώβρη όχι νωρίτερα αλλά έχουμε το χρόνο και τα μέσα και νομίζω και τη γνώση για να προλάβουμε αυτή τη φορά και άρα ουσιαστικά να είμαστε πολύ καλύτερα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν θα έρθει η μέρα που θα μηδενίσουν τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε: «Ναι θα έρθει ακόμα και αν έχουμε μεταλλάξεις θα έρθει, είμαι απόλυτα πεισμένος για αυτό. Έχει να κάνει με τη δυνατότητά μας να μετασχηματίσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με το περιβάλλον και την υγεία».

«Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πότε αλλά μπορούμε να έχουμε ένα Σεπτέμβρη με πολύ λίγα κρούσματα, της τάξης μεγέθους 100 με 150, ουσιαστικά σημαίνει μηδενικούς θανάτους, να μην έχουμε σχεδόν καμία επιβάρυνση στις ΜΕΘ άρα οι συνθήκες μπορεί να είναι πραγματικά πολύ καλύτερες αλλά πρέπει να πιστέψουμε ότι είναι στο χέρι μας τώρα», κατέληξε.