Εντυπωσιακές εικόνες, με εξαίρετο συγχρονισμό και ακρίβεια από το προσωπικό της νέας Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ εκτυλίχτηκαν σήμερα στο παρατηρητήριο του Αγίου Γεωργίου στην Πάχη Μεγάρων, όπου το επίλεκτο προσωπικό της ασκήθηκε όπως θα πολεμήσει αν χρειαστεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικώς στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρώτος Διοικητής της Αντιστράτηγος, Γιώργος Τσιτσικώστας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν «δικαιολογημένος απών», καθώς βρισκόταν στην εκλογική του περιφέρεια της Καβάλας που γιόρταζε διπλή γιορτή αφενός τα «Ελευθέριά» της από τους Βούλγαρους το 1913 ως εκπρόσωπος της κυβερνήσεως και αφετέρου τον πολιούχο της Άγιο Παύλο. To «παρών» ωστόσο έδωσε ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής.
DSC00279
Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μετά το πέρας της ασκήσεως απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους αφού ευχαρίστησε το προσωπικό της ΔΕΠ για τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλει αλλά και τη σημερινή του άριστη και εντυπωσιακή εμφάνιση, επανέλαβε με έμφαση ότι «Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα και από κανέναν αλλά και δεν παραχωρεί τίποτα που της ανήκει σε κανέναν».
DSC00122

Ο ίδιος σε άλλο σημείο τόνισε ότι η νέα ΔΕΠ με τις υπ’ αυτήν Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) και την 1η Μεραρχία με τις Ειδικές Δυνάμεις, σηματοδοτούν τη νέα εποχή, που αποσκοπεί σε οικονομίες κλίμακος, ενιαία εκπαίδευση, ενιαίο πνεύμα και ενιαίο εξοπλισμό.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt με δήλωσή του μετά το πέρας της ασκήσεως, αφού δήλωσε «πολύ εντυπωσιασμένος από αυτά που είδα σήμερα», επισήμανε ότι νοιώθει «πολύ περήφανος για τη συνεργασία των δύο πλευρών» και «εντυπωσιασμένος για το συντονισμό αλλά τα νέα οπλικά συστήματα που παραχωρήθηκαν από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα σκάφη ανορθοδόξου πολέμου Mk. V, που εμφανίστηκαν σήμερα στην άσκηση για πρώτη φορά».
DSC00266__1_

Η σημερινή εκπαιδευτική δραστηριότητα της ΔΕΠ στηριζόταν σε ένα σενάριο με δύο σκέλη, ένα χερσαίο που περιελάμβανε επιχείρηση αρχικής καταλήψεως ενός αεροδρομίου και της εν συνεχεία εξασφαλίσεως αυτού του «προγεφυρώματος», καθώς και ένα θαλάσσιο, με την προσβολή και κατάληψη δύο παρακείμενων στην Πάχη βραχονησίδων αλλά και σενάριο εκτελέσεως μη συναινετικής νηοψίας σε «ύποπτο» πλοίο, που το αναπαριστούσε το φαρόπλοιο του Στόλου «ΚΑΡΑΒΟΓΙΑΝΝΟΣ», με εντυπωσιακές δράσεις και αμφότερα τα παιδία.
DSC00175_2
DSC00266

Στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα, παραβρέθηκαν ως προελέχθη ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος οραματίστηκε, σχεδίασε και «έτρεξε» τα περασμένα χρόνια ως επιτελάρχης και υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ διαδοχικώς τη ΔΕΠ και τη βλέπει να παίρνει σάρκα και οστά τώρα ως Αρχηγός, οι Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Κύπρου, της Αλβανίας, της «Βόρειας Μακεδονίας», της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι)Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ Θόδωρος Κλιάρης, ο επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ και άλλοι.