Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
kafsonas
Ελλάδα

Προ των πυλών ο καύσωνας στη χώρα - Μέχρι και τους 44 βαθμούς η θερμοκρασία

Σε καμίνι έχει μετατραπεί η χώρα τις τελευταίες ημέρες

Καύσωνας με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που θα φθάσουν μέχρι τους 43-44 βαθμούς Κελσίου , αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης από τη Βόρεια Αφρική και ασθενείς έως μέτριοι άνεμοι, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για την Πέμπτη 1η Ιουλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 26 έως 44 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 22 έως 39 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο έως τους 35 βαθμούς), 24 έως 38 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως τους 39 βαθμούς), 24 έως 40 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου στα Δωδεκάνησα.

Την ίδια ώρα σε μερική επιφυλακή βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε νωρίτερα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 για έξι περιοχές της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ενεργοποιηθεί εναέριες και μεικτές επίγειες περιπολίες και προληπτικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στις επικίνδυνες περιοχές. Παράλληλα από την πυροσβεστική έχει γίνει έκκληση στους πολίτες να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, για να μην γίνουν αιτία πυρκαγιάς που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Εκρηκτικό κοκτέιλ αφόρητης ζέστης, σκόνης και υγρασίας

Η χώρα έχει μετατραπεί σε... καμίνι τις τελευταίες ημέρες με τον καύσωνα να επελαύνει. Σε σκιές δέντρων, με καπέλα, ομπρέλες και πολύ νερό, στο αποπνικτικό κέντρο της Αθήνας, πολίτες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρατσίες, ενώ είτε πριν, είτε μετά τη δουλειά τους πολλοί Αθηναίοι έτρεξαν στις κοντινές παραλίες.


Περιοχές υψηλού κινδύνου

Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές που κατατάσσονται στην κατηγορία κινδύνου 4, είναι οι εξής:
-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας - εκτός της νήσου Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ. Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας)
-Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).

Όπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική, σε αυτές τις περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), από 07: 30 της Πέμπτης 1 Ιουλίου 2021, τίθεται σε μερική επιφυλακή το πυροσβεστικό προσωπικό των Υπηρεσιών του Π.Σ. που υπηρετεί στις ανωτέρω περιοχές.

Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές. Στην ανακοίνωση του Π.Σ. τονίζεται ότι σε άμεση συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η θερμοκρασία η Πέμπτη στη χώρα

Η αυτιανή ημέρα αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα του καύσωνα.  Στα ανατολικά και βόρεια αναμένεται να αναπτυχθούν λίγες αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα εναλλάσονται με πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, ενώ πρόσκαιρα θα πυκνώσουν οι νεφώσεις στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας με αποτέλεσμα από το μεσημέρι προς το απόγευμα να σημειωθούν ασθενείς μπόρες.

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, με αποτέλεσμα να υπάρχει ξανά μια θολούρα στην ατμόσφαιρα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 37 βαθμούς Κελσίου στα Δωδεκάνησα μέχρι τους 43 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά ηπειρωτικά.

Στην Αττική αναμένεται ένας ισχυρότατος καύσωνας, με ηλιοφάνεια και σκόνη στην ατμόσφαιρα, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει από 27 έως 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα πιο δυτικά ακόμα και 42 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν λίγες αραιές νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου.Συμβουλές στους πολίτες

Από την πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:
1.Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.