Το πλέον φιλόδοξο και συνάμα ρεαλιστικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας προωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έχοντας λάβει πριν από λίγες ημέρες την έγκριση του πρωθυπουργού, μετά και τη σχετική παρουσίαση που έκανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Yπουργικού Συμβουλίου.

Είναι ενδεικτικό πως οι τελευταίες αλλαγές σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της Αστυνομίας είχαν γίνει το 2000, και τότε με αρμόδιο υπουργό τον κ. Χρυσοχοΐδη. «Αλλαξαν τόσα στο έγκλημα και στην κοινωνία, οπότε είναι ανεπίκαιρο το πλαίσιο εκείνης της εποχής», λέει στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» κορυφαία πηγή της Κατεχάκη, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχωρούν σε αυτές τις αλλαγές. Και προσθέτει: «Είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε νέες, σύγχρονες δομές και υπηρεσίες, αλλά και καινούργιους θεσμούς». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πολυσχιδές έργο της Αστυνομίας αφορά πλέον, εκτός των άλλων, το Μεταναστευτικό, τη φύλαξη των συνόρων, το ηλεκτρονικό έγκλημα, την ενδοοικογενειακή βία, τη βία ανηλίκων, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.

Με βάση και τα προαναφερθέντα, δηλαδή το «νέο έγκλημα», εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να δημιουργηθούν νέες Υπηρεσίες και δομές. Που θα αφορούν τόσο τη λειτουργία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και του Αρχηγείου της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο δημιουργούνται δύο νέες Διευθύνσεις:
  1. Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και
  2.  Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων.
Συνομιλητές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επικαλούνται και τον σημαίνοντα ρόλο που έπαιξε η Αστυνομία σε μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών, όπως στα γεγονότα του Εβρου και στην πανδημία του κορονοϊού, θέλοντας έτσι να αιτιολογήσουν και τις φιλόδοξες αλλαγές που κάνουν στον σχεδιασμό της Αστυνομίας. Μεγάλη σημασία δίνεται στον ρόλο του Αρχηγείου της Αστυνομίας αλλά και του αρχηγού. Το σχέδιο, κατ’ αρχάς, περιλαμβάνει μειώσεις Διευθύνσεων και κλάδων. Οι Διευθύνσεις μειώνονται από 43 σε 34 και οι κλάδοι από 5 σε 4, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία, αλλά και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και των συγκρούσεων στο πεδίο των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών.
Στο επίκεντρο το Mεταναστευτικό, η φύλαξη των συνόρων, το ηλεκτρονικό έγκλημα και η ενδοοικογενειακή βία


Παράλληλα, ο αρχηγός γίνεται ακόμα πιο επιτελικός, αποκτώντας και Διεύθυνση Σχεδιασμού, όπου θα σχεδιάζεται το μέλλον της Αστυνομίας.

Επιτελικά στελέχη της ΕΛΑΣ και τα ταξίδια στο εξωτερικό

Συν τοις άλλοις, αναβαθμίζονται οι διεθνείς σχέσεις της Αστυνομίας, υιοθετώντας λογικές και πρακτικές σημαντικών ξένων αστυνομικών υπηρεσιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενισχυθούν οι σχέσεις με αστυνομικές υπηρεσίες κρατών που έχουν μεγάλη εμπειρία, όπως επίσης τα ταξίδια επιτελικών στελεχών στο εξωτερικό αλλά και οι επισκέψεις στη Αθήνα στελεχών ξένων υπηρεσιών. Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος της Διεύθυνσης Παραβατικότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου εντάσσονται η βία των ανηλίκων, η ρατσιστική βία, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ενδοοικογενειακή βία κ.ά.
Η ενίσχυση των συνεργασιών με ξένες χώρες, ο νέος ρόλος του αρχηγού και το κομμάτι της εκπαίδευσης

Οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη εκτιμούν πως όλα τα παραπάνω θα συμβάλλουν ώστε η Αστυνομία να λειτουργεί ακόμα πιο αποτελεσματικά και με σύγχρονο τρόπο.

Κορυφαίοι επιστήμονες «μπαίνουν» στην Κατεχάκη

Παράλληλα, αλλάζει το κομμάτι της εκπαίδευσης, καθώς προχωρά άμεσα η Αστυνομική Ακαδημία ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Και μάλιστα συγκροτείται Επιστημονικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στο κομμάτι της διά βίου μάθησης αλλά και της αξιολόγησης των αστυνομικών, ιδίως στο πεδίο των συχνών ψυχοτεχνικών ελέγχων. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσληφθούν άμεσα 50 ψυχολόγοι και ψυχίατροι, καθώς στην Κατεχάκη εκτιμούν ότι, λόγω των νέων, σύνθετων συνθηκών, θα πρέπει να γίνονται συνεχείς έλεγχοι. Αφενός στους δυνάμει αστυνομικούς που φοιτούν στις σχολές και τις ακαδημίες, προκειμένου να φανεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις, αφετέρου στους εν ενεργεία αστυνομικούς. Επίσης, θα δημιουργηθούν ειδικά τμήματα για συνοριοφύλακες και ειδικούς φρουρούς, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες. Για παράδειγμα, λένε, τα γεγονότα στον Εβρο έδειξαν πόσο μεγάλη σημασία έχει να υπάρχει ειδικό σώμα εκπαιδευμένων συνοριοφυλάκων, δεδομένου ότι η εν λόγω υπηρεσία λειτουργεί υποτυπωδώς.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι πεπεισμένος πως ο σχεδιασμός αυτός θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε η Αστυνομία να λειτουργεί με εξωστρέφεια, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και δημόσιο απολογισμό. Ο βασικός στόχος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι η Αστυνομία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μιας δημοκρατικής χώρας, όπως είναι η Ελλάδα. Και να το κάνει με διττό τρόπο: τόσο στο κομμάτι της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των πολιτών όσο και στο επίπεδο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της λογοδοσίας.