«Καμπανάκι« για την αύξηση κρουσμάτων ιδίως στους νέους έκρουσε ο Νίκος Χαρδαλιά κατά την έκτακτη ενημέρωση για τον κοροναϊό, «δείχνοντας» τον συνωστισμό σε χώρους διασκέδασης, ανακοινώνοντας παράλληλα νέα μέτρα για τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Νότιο Τομέα Αθηνών, όπου το 66% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν ήταν ηλικίας 15-24 ετών, ενώ η θετικότητα στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας ανήλθε σε 6,1 και 8,4% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την γεωγραφική κατανομή των μολύνσεων, ο Νότιος Τομέας καταγράφει 252 κρούσματα, τα περισσότερα σε όλο το Λεκανοπέδιο, τάση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Μετάλλαξη Δέλτα και διασπορά στους νέους

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την έκτακτη ανακοίνωση, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει αλματώδης και ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ είναι θέμα χρόνου η μετάλλαξη Δέλτα να γίνει η επικρατούσα κάτι που συνιστά «πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο» για τους ανεμβολίαστους.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων της τελευταίας περιόδου είναι τα 27 έτη, ενώ το 32% των νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών προέκυψε από την ιχνηλάτιση ότι κόλλησαν πιθανότατα από συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.

«Όπως γνωρίζετε, η μετάλλαξη Δ έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και είναι ζήτημα χρόνου να γίνει και εδώ όπως και σε άλλες χώρες η επικρατούσα μετάλλαξη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι είναι ανεμβολίαστοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Θυμίζουμε ότι είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Και συνέχισε: «Ήδη από την περασμένη Δευτέρα 28 Ιουνίου βλέπουμε μια αλματώδη και ταχύτατη άνοδο των κρουσμάτων που σχεδόν έχουν τριπλασιαστεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 10ήμερο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παρατηρείται σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 27 έτη. Ταυτόχρονη αύξηση έχει παρατηρηθεί και στα κρούσματα που ανήκουν σε συρροές, ενώ το 32% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.