Ολοένα και περισσότερα είναι τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συστήνουν την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε κλάδους όπως η υγεία, αλλά και η εστίαση, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. 

Αναλύοντας το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε πως για να συντελεστεί κάτι τέτοιο, η έγκριση για τα εμβόλια θα έπρεπε να είναι επείγουσας χρήσης.

«Από εκεί και πέρα σε κάποιους χώρους, είναι αναγκαίο», τόνισε, δίνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο των υγειονομικών αλλά και την εστίαση.

«Είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος εμβολιασμένος σε έναν τέτοιο χώρο και να μην είναι εμβολιασμένος αυτός που τον σερβίρει», είπε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Μάλιστα, ο κος Γώγος υπογράμμισε πως εάν ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός προκειμένου να μπει κανείς σε κέντρα διασκέδασης, δεν θα είχαμε κρούσματα ή εάν υπήρχαν, αυτά θα ήταν μηδαμινά.

«Έκρηξη» των κρουσμάτων

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, ο πολλαπλασιασμός στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού παρατηρούνταν τις τελευταίες 3-4 μέρες, εντούτοις χθες, πραγματικά υπήρξε, θα μπορούσε κανείς να πει, μια «έκρηξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ραγδαία αυτή αύξηση των κρουσμάτων έχει βάση, αφού τα κρούσματα αυτά σχετίζονται κυρίως με τον συγχρωτισμό στους χώρους διασκέδασης.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη «Δέλτα», ο κ. Γώγος τόνισε ότι κανείς δεν ξέρει ακόμα τι ρόλο έχει παίξει στην επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Είμαστε σε φάση έξαρσης της νόσου

«Είμαστε σε φάση έξαρσης της νόσου», είπε.

«Δεν είναι τέταρτο κύμα αλλά μπορεί να θεωρηθεί η αρχή του», πρόσθεσε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δυνατότητα του νέου στελέχους να μεταδίδεται τόσο εύκολα.

Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση πως η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης όσο και με τη χαλάρωση του κόσμου ως προς την τήρηση των μέτρων.

Παράλληλα, επεσήμανε την αναγκαιότητα του να εμβολιαστεί ο πληθυσμός αφού παράλληλα με τον συγχρωτισμό, δεν υπάρχει η προστασία η οποία παρέχεται τόσο με τον εμβολιασμό όσο και με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας.