Κακά Κορίτσια
Κακά Κορίτσια Μαρία Λεμονιά Έλενα Καραμίχαλου
beach_bar
Ελλάδα

Τέλος οι όρθιοι σε εστίαση και διασκέδαση από σήμερα – Ποια άλλα μέτρα εξετάζονται, τι θα γίνει με τις μάσκες

Τοπικά lockdown δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα

Αλλάζουν από σήμερα τα δεδομένα στη διασκέδαση , λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και των εικόνων συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης.

Υπό την άμεση απειλή ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε νέα μέτρα.

Ειδικότερα, από σήμερα, όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης, θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Βαριά πρόστιμα και κυρώσεις

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα.

Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα, θα επιφέρει ως κύρωση, άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, από την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα: για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Επιπλέον, όπως ανέφερε, στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων - βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση, λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων και της «εκτόξευσης» του δείκτη θετικότητας σε πάνω από 3%, με τη λήψη νέων μέτρων να θεωρείται πλέον σίγουρη.

Η επαναφορά της χρήσης της μάσκας παντού θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Μάλιστα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση -της οποίας οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εισηγηθούν την επαναφορά της μάσκας συνολικά ή τουλάχιστον σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.

Εξάλλου, οι τοπικοί περιορισμοί βρίσκονται ξεκάθαρα στο τραπέζι, με τοπικά lockdown να μην αποκλείεται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, αν σε κάποιες περιοχές παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων. Πάντως, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την περίπτωση των οριζόντιων μέτρων.

Επιπλέον, όσον αφορά την επαναλειτουργία των κλειστών χώρων, πριν καν αρχίσει στις 15 Ιουλίου η εφαρμογή του διαχωρισμού σε «αμιγή» και «μεικτά» καταστήματα ψυχαγωγίας και εστίασης, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να επιτρέψει τελικά την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες.