Νέα μέτρα για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας και υπό τον φόβο της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στραμμένο στους ανεμβολίαστους πληθυσμούς.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για συγκεκριμένους εργασιακούς κλάδους, με τους υπουργούς Υγείας Βασίλη Κικίλια, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, να εξειδικεύουν τα νέα μέτρα που αφορούν στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ παράλληλα εφαρμόζονται και αυστηρότεροι κανόνες στη λειτουργία της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης.

Εμβολιασμός ή αναστολή

Εμβολιασμός ή αναστολή εργασίας θα είναι το δίλημμα για το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και μεταξύ άλλων δημόσιων και ιδιωτικών στεγών διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, οικοτροφείων, ειδικών ιδρυμάτων, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

Όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων, σημειώνοντας ότι έως τις 16 Αυγούστου το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Οποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών.

Δείτε επίσης: Eμβολιασμοί: Σε 17 επαγγέλματα καθίστανται υποχρεωτικοί - Άδεια άνευ αποδοχών για τους αρνητές

Αντίστοιχα, υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός του υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας. Ειδικότερα, έως την 1η Σεπτεμβρίου το σύνολο του προσωπικού θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση και η δεύτερη θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, δέλεαρ με πενθήμερη άδεια δίνεται στους στρατεύσιμους και τους μόνιμα υπηρετούντες στις Ένοπλες δυνάμεις, ώστε να επιλέξουν τον δρόμο του εμβολιασμού.

Εστίαση και ψυχαγωγία με καθήμενους και εμβολιασμένους

Την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι οι χώροι ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης έως την 31η Αυγούστου θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους, επεξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ξέρω ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων. Ξέρω ότι αυτό φαίνεται παράλογο αλλά ο ιός δεν αφήνει να παίξουμε με αυτό το ζήτημα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα θα λειτουργούν ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν για την εστίαση.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

Στους «Χώρους Covid Free», τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους, ενώ οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι. Θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων και θα υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις στην περίπτωση παραβίασης των μέτρων.

Στους «Μεικτούς Χώρους» θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ θα προβλέπονται ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν νοσήσει ή θα έχουν κάνει τεστ.

Τέλος, με το συγκεκριμένο σήμα θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό έχει εμβολιαστεί.

Σήμανση για χώρους με εμβολιασμένο προσωπικό

Επίσης, σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση για το εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι. «Ένα από τα τρία σηματάκια που θα μπορούν να κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το gov.gr, το ένα είναι για τους αμιγείς χώρους, το άλλο για τους μεικτούς, εφόσον είναι υπαίθριοι, θα υπάρχει και ένα σηματάκι με το οποίο ο επιχειρηματίας θα μπορεί να πληροφορεί τους πελάτες του για το εάν όλο το προσωπικό είναι εμβολιασμένο ή όχι», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Τσουχτερά πρόστιμα

Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ. το πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

Για τα καταστήματα με εμβαδόν άνω των 200 τ.μ. θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης για επτά ημέρες.
Στην περίπτωση που υπάρξει υποτροπή, για όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως τ.μ., επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Στην περίπτωση που υπάρξει υποτροπή, για όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως τ.μ., επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.

«Covid Free GR» - Το app για την εστίαση

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι από σήμερα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.  

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Τα τρία επίπεδα επαλήθευσης:
  • Πράσινο: Ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο: Ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο: Λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό
Ισχύς των πιστοποιητικών
  • Εμβολιασμού: 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
  • Νόσησης: έως και 6 μήνες μετά
  • Rapid test: 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
  • PCR test: 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος.