Με ένα σαφές μήνυμα, η Εκκλησία της Ελλάδος πήρε θέση υπέρ του εμβολιασμού ως μοναδικού τρόπου αναχαίτισης της πανδημίας, αλλά και του ρόλου της επιστήμης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, μένοντας μακριά από αναφορές περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους ιερείς, πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του εμβολιασμού. Στη σχετική εγκύκλιο, μάλιστα, ο εμβολιασμός χαρακτηρίζεται ως η «αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού».

Η Εκκλησία, προκειμένου να έχει τα εργαλεία για να πειστούν όσοι εκφράζουν αμφιβολίες, απέστειλε ερωτήσεις στο υπουργείο Υγείας, για να απαντηθούν από τον Σωτήρη Τσιόδρα και οι απαντήσεις να αποσταλούν σε όλες τις εκκλησίες της επικράτειας. Το «κλειδί» ώστε η Εκκλησία να συμβάλλει στη συμμετοχή των πιστών στη διαδικασία του εμβολιασμού είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κηρύγματα των ιεραρχών, τα οποία θα βρίσκονται στην ίδια γραμμή με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Η εγκύκλιος αυτή, η οποία θα απευθύνεται στους πιστούς, αναμένεται να διαμορφώσει και τα κηρύγματα των ιεραρχών, πολλοί από τους οποίους έχουν πάρει ήδη θέση υπέρ του εμβολίου, με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο να θέτει θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού των ιερέων, αλλά και τους μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού, Ιγνάτιο, και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Γαβριήλ, να τάσσονται ανοιχτά υπέρ του εμβολιασμού.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ του εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητάς του στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων τάχθηκε ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, μιλώντας στο Mega μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου αλλά και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, είπε με νόημα: «Είναι ένας χώρος μεγάλης ευαισθησίας και ευθύνης. Οι εργαζόμενοι έρχονται εκεί όχι για να ικανοποιήσουν το βιοποριστικό τους έργο, αλλά για να προσφέρουν κοινωνική εργασία. Συνεπώς, το μείζον θέμα δεν είναι τα εργασιακά δικαιώματα, ούτε το συμφέρον της όποιας συντεχνίας, αλλά η προστασία των υπερηλίκων».

Οι αποφάσεις για τους αρνητές ιεράρχες, η επαφή με τον Σωτήρη Τσιόδρα και η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα
Απευθυνόμενος δε σε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό και τον ρόλο της Εκκλησίας, τόνισε ότι «πρέπει όλοι οι αδελφοί που διακονούν την εκκλησία του Θεού να τονίσουν την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον Δημιουργό μας, τους αδερφούς μας και τον εαυτό μας», ενώ ξεκαθάρισε πως «συνηθίζουμε όλοι να είμαστε ειδικοί σε όλα. Ειδήμονες χωρίς να έχουμε γνώση. Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να ακούμε τους επαΐοντες». Λίγο δυτικότερα, στην Πάτρα, ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, βρέθηκε στο στόχαστρο των αντιεμβολιαστών κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Το πλήθος μάλιστα παρέμεινε έξω από το Επισκοπείο για αρκετή ώρα, καταφερόμενο εναντίον του μητροπολίτη με σκληρές εκφράσεις, με τον ίδιο να δηλώνει ότι εκφράζει την άποψη της Ιεράς Συνόδου.

Στο μεταξύ, υπάρχουν και ορισμένοι ιεράρχες που εκφράζουν προβληματισμό για το συγκεκριμένο ζήτημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μητροπολίτης Καρπενησίου, Γεώργιος, ο οποίος σε συνέντευξή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, ανέφερε πως «δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά. Ελεύθερος ο καθένας να λειτουργήσει και να σκεφτεί όπως θέλει. Σίγουρα για το κοινωνικό καλό πρέπει οι άνθρωποι να εμβολιαστούν». Ο ίδιος ωστόσο εξήγησε ότι φτάνουν e-mails και σχόλια «και από τις δύο πλευρές». «Η μία θεωρεί ότι έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα, η άλλη μας θεωρεί τζιχαντιστές. Κατακρινόμαστε από όλους, περπατάμε σε τεντωμένο σχοινί και έχω την αίσθηση ότι, αν μπούμε σε αυτή τη λογική, τελικά θα μείνουμε μόνοι μας στις εκκλησίες, χωρίς κανέναν πιστό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, Ιερώνυμος, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «δεν είναι θέμα δικό μας ούτε να συμβουλεύουμε ούτε να λέμε διάφορα για το θέμα ούτε να παροτρύνουμε να κάνουν το εμβόλιο ούτε να μην το κάνουν. Να το πουν οι γιατροί τους αυτό. Δεν μπορώ να βγω εγώ –ως επίσκοπος– και να πω κάντε το ή μην το κάνετε. Αυτό είναι ξεκάθαρο για μένα».

Προφορικές εξηγήσεις από δύο Μητροπολίτες

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν άργησε να δείξει στην πράξη ότι σκοπεύει να τηρήσει στο έπακρο την τελευταία της απόφαση με την κίνησή της να ανακοινώσει ότι σκοπεύει «να ελέγξει και να περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή, απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και τη μακραίωνη κανονική της παράδοση, προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων».

Στην κατεύθυνση αυτή, την περασμένη Πέμπτη, στη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, αποφασίστηκε να κληθούν οι μητροπολίτες Κυθήρων, Σεραφείμ, και Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμάς, να παράσχουν προφορικές εξηγήσεις στη συνεδρίαση του Αυγούστου. Η κλήση τους αφορά τη στάση και τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποκορύφωμα το Πάσχα, με την τέλεση των Ακολουθιών και την παραβίαση των σχετικών αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου.

Όπως αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, η παραπάνω ενέργεια μπορεί να αφορά κάτι που συνέβη πριν αρκετούς μήνες, ωστόσο στέλνει εμμέσως το κατάλληλο μήνυμα σε όποιον σκέφτεται να κινηθεί ενάντια στη στάση της ιεραρχίας και να υποστηρίξει όσους τάσσονται ενάντια στον εμβολιασμό. «Η Ιερά Σύνοδος δεν θα διστάσει να πράξει το ίδιο σε περίπτωση αντιεμβολιαστικού κηρύγματος» ανέφερε με νόημα άνθρωπος που γνωρίζει καλά τις ισορροπίες στην ιεραρχία.