Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, και την ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ελένη Γιαμαρέλλου, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αναφερθείς στα ευρήματα που προκύπτουν από τα λύματα στην Αττική, ο κ. Θωμαΐδης ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξος.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου του κοροναϊού τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1500-1800 σύντομα, ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα, ενώ στην επικράτεια πάνω από 3000 χιλιάδες ανάλογα τα τεστ που γίνονται».

Ο ίδιος τόνισε πως αυτή η ραγδαία διασπορά μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε πάνω από 4.000 κρούσματα, καθώς – όπως είπε – τόσο τα λύματα όσο και το δίκτυο επιδημιολογίας δειγμάτων του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι υπάρχει σε όλη την επικράτεια απότομη και ιδιαίτερα σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου.

Μάλιστα, σημείωσε πως το πρόβλημα είναι πιο εμφανές στην Κρήτη, Αττική, Πελοπόννησο, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

«Εντυπωσιακή» η αύξηση του ιικού φορτίου

Υπογράμμισε, δε, πως «η αύξηση του ιικού φορτίου ειδικά στην Αττική είναι “εντυπωσιακή” μέσα σε 4 βδομάδες. Ξεκίνησε με το ποσοστό του 25% η αύξηση και καταλήξαμε η αύξηση από βδομάδα σε βδομάδα να είναι πάνω από 220% (μέσα σε 3 βδομάδες).

Φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από την γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε».

Γιαμαρέλλου: Η μετάλλαξη «Δέλτα» εμφανίζει ανοσολογική διαφυγή

Την ίδια ώρα, η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ελένη Γιαμαρέλλου, επεσήμανε πως αν δεν εμβολιαστούμε και αν ξεχάσουμε τα μέτρα, θα έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα.

Η ίδια μίλησε και για τη μετάλλαξη «Δέλτα», λέγοντας πως σύμφωνα με δεδομένα – από το ειδικό κέντρο που υπάρχει στην Ακαδημία Αθηνών – σε πάνω από 1000 δείγματα τα 466 ήταν το ινδικό στέλεχος δηλαδή η μετάλλαξη Δ, στα 200 εξακολουθούσε να υπάρχει το βρετανικό, ενώ στα 90 υπήρχε το στέλεχος της Νότιας Αφρικής.

Υπογράμμισε πως το στέλεχος αυτό εμφανίζει «ανοσολογική διαφυγή», δηλαδή κάποιος που έχει νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσει λόγω αυτού του στελέχους, αυτό να κάνει μια πολύ μικρή μετάλλαξη, να διαιωνίζεται και από εκεί και πέρα να το κολλάει στους ευάλωτους.

Αυτός είναι και ο λόγος που είναι λάθος να σκεφτόμαστε πως ακόμα και αν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Αυγούστου θα τη γλιτώσουμε.

Αποκάλυψε, επίσης, πως οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» μεταδίδεται 50 φορές πιο γρήγορα από τη βρετανική μετάλλαξη και 100 φορές πιο γρήγορα από το κλασικό στέλεχος της Wuhan.

Για τις γυναίκες που ανησυχούν

Σχετικά με τις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί και ανησυχούν για τον εμβολιασμό εξήγησε πως αν θέλουν να προστατεύσουν το μελλοντικό μωράκι τους πρέπει να έχουν εμβολιαστεί γιατί οι γυναίκες που νοσούν στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και είναι 70% ασυμπτωματικές, κινδυνεύουν σε ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 20% όχι μόνο να νοσήσουν, αλλά και να βρεθούν σε ΜΕΘ και συγχρόνως να αποβάλουν.