«Για μένα ήταν σημαντική δήλωση και έπρεπε να την κάνει. Το άρθρο αυτό ορίζει ότι η πολιτεία δικαιούται να αξιώνει τους πολίτες την εκπλήρωση του καθήκοντος και εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τον Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης, με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού στο άρθρο 25 παρ. 4 του συντάγματος.

«Είναι η τελευταία διάταξη του κεφαλαίου που αφορά τα δικαιώματα. Είναι για μένα πολύ σημαντική, ήταν πάντα σημαντική αλλά ήταν κάπως αγνοημένη στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Ήταν η περίοδος της δικαιωματοδημοκρατίας νόμιζαν ότι η δημοκρατία ειναι μόνο ελευθερία μόνο δικαιώματα, δεν συνεπάγεται υποχρεώσεις, δεν συνεπάγεται ευθύνες και αυτή η αντίληψη επικρατούσε μέχρι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ευτυχώς ο ιός μας ξύπνησε και καταλαβαίνουμε τώρα ότι η ζωή του ενός εξαρτάται από τη ζωή του άλλου και ότι για να πετύχουμε την ανοσία πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό όλοι οι πολίτες. Άρα όλοι μας επειδή έχουμε ίσα δικαιώματα έχουμε και ίσες υποχρεώσεις, και τα δικαιώματα συνεπάγονται και ευθύνες και καθήκοντα συνεπάγονται αυτό δηλώνει το άρθρο αυτό», υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης.

«Ότι έχουμε κάποιο καθήκον να είμαστε αλληλέγγυοι απέναντι στους συνανθρώπους μας, όπως έχουμε το καθήκον να εισφέρουμε στα δημόσια βάρη, όπως έχουμε το καθήκον να εκπληρώνουμε τη στρατιωτική μας υποχρέωση απέναντι στον εχθρό, στον πόλεμο, έτσι και τώρα γιατί έχουμε ένα είδος πολέμου, έχουμε έναν ιό που σκοτώνει ανθρώπους, απειλεί τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και θα πρέπει όλοι να συναισθανθούν. Αυτό μας τονίζει το άρθρο 25 παράγραφος 4 ότι έχουν μια υποχρέωση εκπλήρωσης κοινωνικής αλληλεγγύης και εθνικής αλληλεγγύης. Αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό...», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς τι συνέπειες μπορεί να έχει η πίεση, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου απάντησε: «Ήδη πήραμε ένα πρόπλασμα των κυρώσεων με την νομοθετική τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή εχθές. Αυτή λεει ότι είναι υποχρεωμένοι όλοι οι υγειονομικοί ,κάθε κατηγορίας υγειονομικοί να εμβολιαστούν. Η υποχρέωση δεν σημαίνει ότι πρέπει σώνει και καλά να πάνε να εμβολιαστούν, αλλά λεει ότι εφόσον δεν θέλεις να εμβολιαστείς και δεν αισθάνεσαι κανένα αίσθημα αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης τότε δεν μπορείς να εκπληρώνεις τα καθήκοντά σου και να θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή αυτών που καλείσαι να θεραπεύσεις».

«Επειδή δεν θέλω να σε εξαναγκάσω και δεν θα σε εξαναγκάσω να εμβολιαστείς θα υποστείς τις συνέπειες, διακόπτω την εργασία σου, αναστέλλω την άσκηση των καθηκόντων για τους δημοσίους υπαλλήλους και αναστέλλεται ή παγώνει η σύμβαση για αυτούς που εργάζονται στις ιδιωτικές κλινικές για όσο χρόνο δεν εμβολιάζεσαι. Φυσικά λεει η διάταξη αυτή δεν πληρώνεσαι και ο χρόνος που είσαι σε αναστολή δεν υπολογίζεται ως πραγματικός χρόνος υπηρεσίας άρα δεν υπολογίζεται ούτε και στην κοινωνική ασφάλιση. Είναι μια ποινή αναγκαία, επιβεβλημένη», διευκρίνισε ο κ. Μανιτάκης.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, απάντησε: «Με βάση την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης θα πρέπει να πάει και στους εκπαιδευτικούς και φυσικά στους φοιτητές και στη νεολαία. Δεν μπορεί να μπαίνει μέσα και να είναι εν δυνάμει φορέας θανατηφόρου ιού άρα οφείλει και ο φοιτητής και ο στρατιώτης και ο καθηγητής να είναι αλληλέγγυος σε αυτή την ιστορία».

«Είναι σαφέστατο αυτό το μήνυμα που δίνει Πρωθυπουργός επικαλέστηκε ένα θεμελιώδες άρθρο του συντάγματος που θυμίζει ότι όλοι μας έχουμε ένα καθήκον κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέχρι τώρα η πολιτική που έχει ακολουθηθεί στο θέμα της καταπολέμησης της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι η πολιτική της συναίνεσης, η πολιτική της πειθούς όλο αυτό το διάστημα αυτό τηρήθηκε όταν όμως σε αυτό το σημείο πρέπει να εξασφαλίσουμε την ανοσία του πληθυσμού τότε φυσικά σε αυτή την περίπτωση πρέπει όλοι να επιδείξουμε ένα καθήκον αλληλεγγύης. Αυτό μας το θύμισε κατά ένα τρόπο πανηγυρικό και η δήλωση του Πρωθυπουργού αλλά και η στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε επεξηγηματικά.

Αναφορικά με τη στάση των άλλων κομμάτων που δεν ψήφισαν χθες την τροπολογία, ο κ. Μανιτάκης επισήμανε: «Δεν ανοίγει κανέναν δρόμο στις απολύσεις είναι λανθασμένη αυτή η ερμηνεία και εκτίμηση. Δεύτερον ενεργούν με πολιτική ανευθυνότητα. Την εποχή που θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι απέναντι στον κοινό εχθρό, στον ύπουλο εχθρό, την εποχή που πρέπει να δείξουμε τους αγκώνες και τα χέρια-το έκανε τουλάχιστον η κα Γεννηματά- υπάρχουν κόμματα που δίνουν αντίστροφα μήνυμα. Αυτό είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη ώρα να κάνει αντιπολίτευση στο Μητσοτάκη ή στην κυβέρνησης αυτό είναι το πρόβλημά μας ή να σωθούμε, να εξασφαλίσουμε μια υγεία στην οικονομία μας και στην επιβίωσή μας; Πολιτική και κοινωνική ανευθυνότητα».