Υπό νέα πίεση αναμένεται να βρεθεί το ΕΣΥ, με τον αριθμό των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία να καταγράφουν μεγάλη αύξηση, δείχνοντας ότι ο Αύγουστος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τη χώρα μας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων το περασμένο 24ωρο «έσπασε» το φράγμα των 3.000, καθώς καταγράφηκαν 3.428 νέα κρούσματα.

Την ίδια ώρα, καταγράφηκαν 217 εισαγωγές στα νοσοκομεία -ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέσα στο καλοκαίρι. Ανάλογη εκτίναξη ασθενών είχε καταγραφεί και την περασμένη Πέμπτη (212), θέτοντας σε επικίνδυνο επίπεδο την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

Μια ανάσα από τους 200 βρίσκονται και οι ταχέως αυξανόμενοι διασωληνωμένοι ασθενείς, 191.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας ξεπέρασε πλέον το μισό εκατομμύριο (501.030), ενώ οριακά από τους 13.000 απέχουν οι θάνατοι λόγω Covid-19 (12.997).

Υπερδιπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι τον τελευταίο μήνα

Πλέον στα νοσοκομεία οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 έχουν ξεπεράσει τους 1.550, έχοντας υπερδιπλασιαστεί μέσα σε έναν μήνα. Μόλις στις 2 Ιουλίου οι νοσηλευόμενοι ήταν 606 και οι εισαγωγές της ημέρας ήταν 48.

Είναι ενδεικτικό ότι στην αρχή του περασμένου μήνα οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλινικές ήταν 350, ενώ χθες ο αριθμός τους είχε υπερτριπλασιαστεί, φτάνοντας τους 1.106.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οι ασθενείς χθες ήταν 444, σχεδόν διπλάσιοι από εκείνους που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ πριν από έναν μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στις ΜΕΘ και ειδικά στους διασωληνωμένους η ηλικιακή ομάδα των 18-64 μοιράζεται εξ ημισείας το σύνολο των διασωληνώσεων με τους ευπαθείς ηλικιωμένους 65 ετών και άνω.

Τι δείχνουν τα λύματα

Η κυκλοφορία του κοροναϊού είναι έντονη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη και στη νησιωτική χώρα η επιδημία φαίνεται να κινείται ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 26 Ιουλίου - 1 Αυγούστου, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα του Λεκανοπεδίου παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις με την αύξηση κατά 16% να μην αξιολογείται ως σημαντική.

Αντίστοιχα σταθεροποιητικές τάσεις με μη σημαντικές μεταβολές αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία για την Ξάνθη (+5%), την Αλεξανδρούπολη (-12%) και τη Θεσσαλονίκη (-11%), με την τελευταία να παρουσιάζει πτωτική τάση και στα κρούσματα (316 νέα), γεγονός όμως που αποδίδεται στις καλοκαιρινές εξορμήσεις των κατοίκων της προς τη Χαλκιδική.

Στον αντίποδα, η κατάσταση δείχνει χειρότερη στη Θεσσαλία, και συγκεκριμένα σε Βόλο και Λάρισα, όπου καταγράφονται από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της χώρας, κατά 112% και 79% αντίστοιχα.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Κρήτη, όπως επιβεβαιώνουν τα επίπεδα του ιού στα αστικά λύματα Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου, στα οποία παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις κατά 34% και 186% αντίστοιχα.

Θετική είναι η εικόνα σε ό, τι αφορά την πορεία της επιδημίας μέσω του ελέγχου των λυμάτων στα Ιωάννινα και την Πάτρα, όπου το ιικό φορτίο παρουσίασε μείωση 51% για την πρώτη πόλη και χαρακτηρίστηκε μη ανιχνεύσιμο για τη δεύτερη.