Ραγδαία είναι η εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» καθώς τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου περισσότεροι από 37.000 πολίτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό, με τους τουριστικούς προορισμούς να εμφανίζουν επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αυξάνονται οι εισαγωγές, φόβοι και για τις ΜΕΘ

Καθημερινά οι εισαγωγές αυξάνονται και ήδη η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ξεπέρασε το 50%, με τα κρεβάτια να καταλαμβάνονται κυρίως από ανεμβολίαστους. Η χαλάρωση των μέτρων κυρίως στα νησιά έφερε την πλήρη επικράτηση της ινδικής μετάλλαξης. Οι προβλέψεις των ειδικών για το φθινοπώρο σοκάρουν καθώς τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν από 5.00010.000 κρούσματα ημερησίως έως τον Οκτώβριο.

Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.270 νέα κρούσματα, 24 θανάτους και 236 διασωληνωμένους, την ώρα που οι νέες εισαγωγές έφτασαν στις 285. Ειδικότερα, στην Αττική εντοπίζονται 909 κρούσματα, στην Κρήτη 392, 248 στη Θεσσαλονίκη και 115 στη Ρόδο. Το μόνο που μπορεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία της νόσους είναι ο εμβολιασμός των πολιτών για να μπορέσει η χώρα να υψώσει τείχος ανοσίας.

Δεκαπενταύγουστος με μάσκες και αποστάσεις

Αυξημένη ήταν την παραμονή του Δεκαπενταγούστου η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά καθώς φεύγουν και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου αλλά και πολύς κόσμος ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν προορισμούς με ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Κρήτη όμως όπως λένε θα τηρήσουν τα μέτρα. Από το λιμάνι του Πειραιά καθημερινά αυτές τις ημέρες επιβιβάζονται κατά μέσο όρο 25.000 ταξιδιώτες. Τα πλοία είναι γεμάτα και με βάση το πρωτόκολλο covid η πληρότητα παραμένει στο 85% γι’ αυτά που διαθέτουν καμπίνα και στο 80% για όσα δεν έχουν.

Οι επιβάτες για να ταξιδέψουν πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε αρνητικό τεστ κοροναϊού, ενώ για την επιβίβασή τους στο πλοίο είναι απαραίτητη η δήλωση υγείας.

Τα κρούσματα αυξάνονται όμως ο κόσμος έχει ανάγκη από διακοπές. Η μοναδική τους ασπίδα απέναντι στον ιό το εμβόλιο και οι μάσκες. Οι προβλέψεις των ειδικών δεν είναι ενθαρρυντικές καθώς βρισκόμαστε στο «πικ» της τουριστικής σεζόν και εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών.