Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας συνεχίζει να είναι επιβαρυμένη και προκαλεί ανησυχία εν όψει του φθινοπώρου καθώς οι εκτιμήσεις όχι μόνο για τα κρούσματα του κορονοϊού αλλά και την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας να μην είναι αισιόδοξες.

Ήδη και ενώ βρισκόμαστε πριν τον Δεκαπενταύγουστο, τα περιστατικά κορωνοϊού είναι αυξημένα.

Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στα νησιά ξεπέρασε για μια ακόμη ημέρα τα 500 περιστατικά χθες, καθώς, παρά τα περιοριστικά μέτρα, Χανιά και Ηράκλειο εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλή διάδοση.

Τα «κόκκινα νησιά»

Νησιά της χώρας είναι πλέον ένα βήμα πριν από το «κόκκινο» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ήδη σε Ζάκυνθο, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, ενώ στην Κρήτη παρατηρείται έντονη πίεση στο σύστημα υγείας από το τέταρτο κύμα.

Επίσης, η Πάρος έχει δείκτη θετικότητας 4,65%, η Τήνος 2,85% και η Νάξος 5,32%. Πρόκειται για τα νησιά που όπου έγινε το μεγαλύτερο προσκύνημα για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, νησιά όπως η Μύκονος και η Ικαρία, καταγράφουν υψηλή θετικότητα, με την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να είναι αντίστοιχα 266.43 και 101.19.

«Ίσως μέτρα και σε άλλα νησιά»

«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης που επιβαρύνει την επιδημία σε αυτή τη φάση. Όσοι πάνε στα νησιά αυτή την περίοδο και σε κάθε άλλο τουριστικό προορισμό πρέπει να προσέξουν την νυχτερινή διασκέδαση. Είναι η δραστηριότητα που κινδυνεύει κανείς να κολλήσει περισσότερο» δήλωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός από όπου και αν γυρίσει. Δεν είναι τα νησιά φορείς του ιού αλλά οι δραστηριότητες. Και πρέπει κανείς να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικός όταν γυρίσει σπίτι του αν ο ίδιος ή οι γονείς του δεν είναι εμβολιασμένοι».

Επιβεβαιώνονται τα προγνωστικά μοντέλα

Με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα, δεν θα αργήσουμε να δούμε και 5.000 κρούσματα, καθώς «περιμένουμε τις επίμενες ημέρες να συνεχίσει να αυξάνεται» ο αριθμός τους, δήλωσε στο MEGA ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

Αύξηση κρουσμάτων συνεπάγεται με αύξηση των διασωληνώσεων «και θα είναι πιο γρήγορη από το τελευταίο διάστημα αφού θα αλλάξει η ηλιακή διαστρωμάτωση των νοσούντων».

Η πίεση στο σύστημα υγείας δεν θα φανεί άμεσα, ωστόσο από τον Οκτώβρη μπορεί να δούμε εικόνες του 2ου κύματος στα νοσοκομεία. «Το πρόβλημα θα υπάρξει αν δεν έχουμε περιοριστικά μέτρα. Τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».

Ο καθηγητής μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό και σε άλλα νησιά.

Έκκληση Μητσοτάκη και ειδικών για τήρηση των μέτρων

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γώγος επισήμανε «την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και σωστή, συχνή χρήση της μάσκας από όλους στους κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός – για παράδειγμα τα στενά σοκάκια των νησιών μας τώρα το καλοκαίρι».

«Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί αυτή την στιγμή νόσο των νέων, μιας και η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει χαμηλή, γύρω στα 29 έτη, ενώ το 56% των κρουσμάτων είναι μικρότερο από 34 ετών. Όμως, αρχίζει διστακτικά και μια στροφή προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Και το τονίζω αυτό. Η μεταφορά της νόσου από τους νεότερους στις οικογένειες αποτελεί ένα σημαντικό θέμα, ενώ σε λίγο καιρό ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης. Έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία για τους νέους μας που διασκεδάζουν, όπως είναι λογικό άλλωστε, στις διακοπές τους, να τηρούν τα μέτρα στο μέγιστο δυνατό και κυρίως να ελέγχονται με τεστ για τον κορωνοϊό, τόσο πηγαίνοντας στις διακοπές όσο και κυρίως επιστρέφοντας από τις διακοπές, ιδιαίτερα όταν έχουν το παραμικρό σύμπτωμα και ιδιαίτερα επίσης όταν έχουν στο περιβάλλον τους ανθρώπους που μπορεί να είναι ευάλωτοι», είπε σε άλλο σημείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες για τις πυρκαγιές, και αφού ξεκαθάρισε πως «δεν θα πάμε σε νέο lockdown», προέβη και σε μία προσωπική παράκληση προς όλους τους νέους, που επιστρέφουν από τις διακοπές τους: «Παρακαλώ τα νέα παιδιά να κάνουν τεστ επιστρέφοντας και για μία εβδομάδα να μην έλθουν σε επαφή με γονείς και παππούδες, ιδίως όταν αυτοί είναι ανεμβολίαστοι. Ζητώ μεγάλη προσοχή στο πως θα επιστρέψουν οι πολίτες από τις διακοπές τους».