Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα καίει η φωτιά που ξέσπασε στα Βίλια, με το πύρινο μέτωπο να μαίνεται, ενώ υπεράνθρωπη μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι αρμόδιες αρχές για την κατάσβεσή της. Ξεχωριστή θέση σε αυτό το θλιβερό γεγονός, κατέχουν και οι εθελοντές οι οποίοι κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να σβήσουν τις φλόγες.

Τεράστιος ο αγώνας των εθελοντών

Ειδικότερα, μέσα σε όλα αυτά, η ετοιμότητα και η ψυχραιμία που επικρατεί στο όχημα Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών που περνά μέσα από τα Βίλια. «Σιγά-σιγά, μην αγχώνεσαι», ακούγεται να λέει, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, εθελοντής δασοπυροσβέστης. Το στοίχημα είναι πώς θα κινηθεί το όχημα ώστε να μην πέσει πάνω σε συμφόρηση. Για τον λόγο αυτό, άντρας μέσα στο όχημα λέει: «πήγαινε αριστερά».

Η κίνηση εντός του μετώπου δείχνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλα τα πληρώματα όταν προσεγγίζουν τις φωτιές. Καθώς προχωρά προς το μέτωπο το όχημα, κατά τις βραδινές ώρες, κατά τις οποίες τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει να κάνουν ρίψεις, μπροστά του κινείται ένα πυροσβεστικό όχημα, ενώ οι απειλητικές φλόγες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Την ίδια στιγμή, εν μέσω της «πύρινης λαίλαπας», ακούγεται πυροσβέστης να συνδέεται με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες και να προχωρά σε κραυγή αγωνίας και απελπισίας.

Κάηκαν σπίτια και αποθήκες 

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η πυρκαγιά στο πέρασμα της από χθες το βράδυ, έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Πανόραμα (πρώην ΤΙΤΑΝ).

Οι εναέριες δυνάμεις εναλλάσσονται διαρκώς, σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες των αεροσκαφών και ελικοπτέρων για συντήρηση και ανεφοδιαμό. Έτσι, την τελευταία ώρα επιχειρούσαν 13 ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200.