Υψηλό προκύπτει ότι είναι το ποσοστό συμμόρφωσης στους ελέγχους για ύπαρξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, σύμφωνα με τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελο Μπίνη.

«Οι παραβάσεις έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στο 5 -7% σε σχέση με τους ενεργούμενους ελέγχους», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Επιπλέον, τόνισε ότι «το βάρος έχει πέσει στην φυσική αυτοψία εντός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο σχετικά με την ταυτοποίηση των εμβολιασμένων».



Ο κ. Μπίνης σημείωσε ότι οι ελεγκτές θα ζητούν από τους πελάτες των καταστημάτων να επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο ώστε να ελέγχεται η ταυτοπροσωπία. «Το πρόστιμο είναι 300 € για το φυσικό πρόσωπο που δεν φέρει νόμιμο πιστοποιητικό και 2.000€ και εφτά ημέρες αναστολή λειτουργίας για τα καταστήματα. Σε περίπτωση υποτροπής μπορούμε να φτάσουμε στα 10.000 € πρόστιμο και εξήντα ημέρες αναστολή λειτουργίας», είπε.

Δέκα εργαζόμενοι σε αναστολή

Όπως επισήμανε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας οι έλεγχοι είναι επιτόπιοι ναι ενδελεχείς: «Στις 18 δομές που ελέγθησαν, από τους 1.034 εργαζόμενους, οι 921 είχαν νόμιμο πιστοποιητικό εμβολιασμού,  οι 19 είχαν πιστοποιητικό νόσησης, 50 ήταν σε νόμιμη άδεια και σε 34 εκκρεμούσε η διαδικασία έκδοσης του σχετικού εγγράφου, ενώ 10 είχαν τεθεί σε αναστολή».