Για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και στις εξελίξεις που αφορούν στα εμβόλια αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωσης της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους οι εμβολιασμένοι

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα «ανέτρεψε προβλέψεις και προσδοκίες». «Όμως ο εμβολιασμός με δυο δόσεις αποτρέπει τη σοβαρή εξέλιξη της νόσου κατά 92%», τόνισε συγκεκριμένα.

«Δυστυχώς κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι όμως στο σύνολο τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Η τρίτη δόση στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη. Ο άλλος λόγος έιναι η ενίσχυση της ανοσοανταπόκρισης λόγω της μείωσης των αντισωμάτων με το πέρασμα του χρόνου».

Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση

Μετά τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών για τη χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου. Ειδικότερα, η τρίτη δόση θα γίνεται με m – RNA εμβόλιο. Θα χορηγείται σε όσους έχουν κάνει δύο δόσεις m – RNA, αλλά και AstraZeneca και Johnson&Johnson. Θα χορηγείται μίνιμουμ μετά από τέσσερις εβδομάδες από τη δεύτερη δόση.

Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη δόση θα χορηγείται 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες:

  • Θα χορηγείται στις ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου
  • Που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, σε άτομα που βρίσκονται λίστα μεταμόσχευσης
  • Καρκινοπαθείς – Υπό χημοθεραπεία, ακτινοθεραπεία
  • Νεφροπαθείς
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή – αντιφλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα, με HIV λοίμωξη κ.α.

Υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος με φάρμακα που προκαλούν ανοσοκαταστολή. 

Θεμιστοκλέους: Από 1η Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Στη συνέχεια της ενημέρωσης, ο κ. Θεμιστοκλέους ζήτησε από αυτούς που επιστρέφουν από τις διακοπές να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και να μην έρθουν άμεσα σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ενώ τόνισε πως θα πρέπει να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Τέλος, ο ΓΓ Φροντίδας Υγείας, εξήγησε πως το ραντεβού για την τρίτη δόση θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που προγραμματιζόταν ο εμβολιασμός. «Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα κλείσουν το ραντεβού με τον ΑΜΚΑ τους» είπε.

Δείτε την ενημέρωση όπως πραγματοποιήθηκε