«Από τα στοιχεία που έχουμε προκύπτει ότι υπάρχουν 680 ανεμβολίαστοι σε ένα σύνολο 3.800 εργαζομένων δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 18%», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Αγγελική Καρδιόλακα, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

«Είναι 430 νοσηλευτές και στα δύο νοσοκομεία, 60 γιατροί και 190 διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Δημιουργείται ένα μεγάλο κενό στην Πάτρα αυτή τη στιγμή και πραγματικά αυτό το διάστημα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί έχουμε μια μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες το τελευταίο χρονικό διάστημα, νοσηλεύονται δηλαδή αυτή τη στιγμή περίπου 123 συνάνθρωποι μας σε απλές κλίνες covid, 10 σε ΜΕΘ και 3 παιδάκια στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου του Ρίου», διευκρίνισε η κ. Μαστοράκου.

«Επομένως πραγματικά είμαστε σε μια δύσκολή στιγμή, υπάρχει το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει η επαναφορά των εκδρομέων που θα φέρουν τον ιό στις βαλίτσες τους και έχουμε και ένα θέμα ενδοοικογενειακής διασποράς, έχουμε μια δύσκολη περίοδο μπροστά μας», επισήμανε η ίδια.

«Ο χώρος της υγείας λειτουργεί με κατευθυντήριες οδηγίες δηλαδή πάντοτε υπάρχουν κοινωνικές διαφωνίες όταν όμως υπάρχει μια κατευθυντήρια οδηγία οφείλουν για λόγους δημόσιας υγείας οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό , όλοι όσοι υπηρετούν στο χώρο αυτό να συμμορφωθούν με την κατευθυντήρια οδηγία. Εδώ υπάρχει μια παράκαμψη αυτού του κανόνα, υπάρχουν άνθρωποι που είναι δογματικά καθηλωμένοι στην άποψή τους η οποία δεν έχει καμία επιστημονική βάση από εκεί και πέρα η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί και το σύστημα υγείας θα υποφέρει αλλά και αυτοί οι άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς μισθοδοσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σαφώς θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο στρατηγικό αναπλήρωσης, βεβαίως να τονίσω ότι ο χώρος της υγείας δεν λειτουργεί με διακόπτες δηλαδή ακόμα και επικουρικό προσωπικό με κατ’ επείγουσα πρόσληψη να έρθει θα χρειαστεί ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να εκπαιδευτεί να εξοικειωθεί και αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει αυτή τη χρονική στιγμή που το σύστημα είναι πολύ πιεσμένο», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Το σύστημα στην Πάτρα θα είναι πάρα πολύ πιεσμένο, θα πρέπει να γίνει μια αναδιανομή προσωπικού για να καλυφτούν οι κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν το οποίο είναι πολύ δύσκολο να γίνει με τόσο σημαντικό αριθμό εργαζομένων που θα βρεθούν εκτός και φυσικά πρέπει να υπάρξει μια πρόβλεψη στο να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού», τόνισε η κ. Μαστοράκου.
«Επίσης υπάρχει και μια σκέψη να αναλάβουν ιδιωτικά συνεργεία κάποιες από τις υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν», πρόσθεσε.