Σχεδιο_χωρις_τιτλο_10_
Ελλάδα

Στην Αθήνα το συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις 17-19 Σεπτεμβρίου 2021

Οικοδεσπότης του Συνεδρίου θα είναι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Αθήνα πρόκειται να διεξαχθεί το διάστημα 17-19 Σεπτεμβρίου 2021 το συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που αποτελείται από τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών, με οικοδεσπότη του Συνεδρίου της τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, με ενέργειες του οποίου πραγματοποιείται αυτή στην Αθήνα για να τιμηθεί έτσι η φετινή 200η επέτειος από την Επανάσταση του 1821.

Το συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (NATO Military Committee/MC NATO) παρέχει τη δυνατότητα στους Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων της Συμμαχίας να συναντηθούν και να συζητήσουν θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και στρατηγικής σημασίας και σε αυτήν θα προεδρεύσει ο Ολλανδός Πρόεδρος της MC/NATO Ναύαρχος Rob Bauer, συνεπικουρούμενος από τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης Στρατηγό Αμερικανό Πτέραρχο Tod Wolters (SACEUR) και τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού Γάλλο Πτέραρχο André Lanata (SACT).

Στο πλαίσιο αυτό, του προαναφερθέντος συνεδρίου των Αθηνών τους Αρχηγούς θα απασχολήσουν:

· Οι τρέχουσες επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ.

· Η διάταξη αποτροπής και αμύνης της Συμμαχίας.

· Η υλοποίηση των δύο νέων θεσμικών της προσεγγίσεων με τίτλους «Αποτροπή και άμυνα της Ευρωατλαντικής περιοχής» και «Προεξάρχον κείμενο διεξαγωγής πολέμου ΝΑΤΟ».

· Η πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030», καθώς και τις απορρέουσες στρατιωτικές επιπτώσεις και ευκαιρίες της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Στρατιωτική Επιτροπή συγκαλείται σε επίπεδο συνόδου Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων/ΓΕΕΘΑ δύο φορές το χρόνο στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μια φορά το χρόνο στο πλαίσιο συνεδρίου, η διεξαγωγή του οποίου αναλαμβάνεται από ένα κράτος – μέλος της Συμμαχίας.

Η Στρατιωτική Επιτροπή συνεδριάζει προκειμένου να συζητήσει τις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ, για να υποβάλλει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο ομόφωνες στρατιωτικές εισηγήσεις επί του τρόπου με τον οποίο η Συμμαχία δύναται να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προκλήσεις παγκόσμιας ασφάλειας. Σε καθημερινή βάση, το έργο της υλοποιείται από τους μόνιμους Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.