Είναι πλεόν ευρέως γνωστό πως η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπάει» περισσότερο τους νέους και προκαλεί βαριά νόσηση. Γι’ αυτό και ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα.

Με ανεμβολίαστα παιδιά είναι δύσκολο τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά μετά τις γιορτές, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εξηγεί ότι: «Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά. Ο προηγούμενος ιός δεν τα έπιανε τα παιδιά. Έπιανε το 7% και το περνούσαν και πολύ ελαφριά. Γι’ αυτό λέγαμε δεν μας πειράζει για τα παιδιά, τι θα πάθουν; Άρα με τη Δέλτα μετάλλαξη, είναι και πιο εύκολη η μετάδοση και πιο βαριά η νόσος στα παιδιά. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, συνολικά για την κατάσταση που θα επικρατήσει μέσα στον χειμώνα».

Κλείνουν ήδη σχολεία στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ το 1/5 των συνολικών νέων μολύνσεων αφορούν σε παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή, γέμισαν τα παιδιατρικά νοσοκομεία με νοσηλείες Covid-19.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής κάνει πλέον λόγο για παιδιατρικές νοσηλείες που σημειώνουν «ιστορικό υψηλό» σε συνθήκες πανδημίας.

«Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα», σχολιάζει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Κωνσταντόπουλος και επισημαίνεί: «Στην Αμερική που άνοιξαν τέλος Ιουλίου τα σχολεία σε ορισμένες Πολιτείες, τώρα τα έχουν κλείσει. Επομένως κι εμείς θα ακολουθήσουμε τον ίδιο ρυθμό. Κι ο λόγος είναι ο εξής: Όταν πέρυσι από το πρώτο μέχρι το τρίτο κύμα, ξεκινήσαμε με 7% νοσηρότητα στα παιδιά, μετά ανέβηκε στο 15% και τώρα έχει ανέβει στο 20%. Άρα ο ένας στους πέντε που αρρωσταίνει είναι παιδί».

«Μέχρι τα Χριστούγεννα και τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν προβλέπω να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι εμβολιασμοί -αν αρχίσουν στα παιδιά- θα αρχίσουν από αρχές Οκτωβρίου. Για να έχουμε κάλυψη, όμως, δεν θα φτάσουμε ποτέ στα νούμερα που θέλουμε. Δηλαδή στα νούμερα που θα βοηθούσαν να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά και να μην κλείνουν τα σχολεία. Θα εμβολιαστούν πολύ λίγα παιδιά. Κι εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι, ότι επειδή τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε προλαβαίνουν να εμβολιαστούν επαρκώς μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε μερικές μέρες, δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και μετά τον Δεκέμβριο», αναφέρει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Είναι και ο λόγος, που ο ίδιος εισηγήθηκε την περασμένη Τρίτη στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναλάβουν τους εμβολιασμούς των παιδιών οι παιδίατροι. Είναι ο μόνος τρόπος, όπως είπε, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί των παιδιών.

«Το 1 στα 10 παιδιά θα νοσήσει βαριά»

«Το 10% των παιδιών που αρρωσταίνουν από Covid-19 το περνάνε βαριά και ορισμένα μπαίνουν στην Εντατική. Ήδη στη χώρα μας έχουν χαθεί δύο έφηβοι που είχαν υποκείμενο νόσημα βέβαια και είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ. Έχουμε παιδιά που νοσηλεύονται όλο το χρόνο με βαριά Covid-19 στο νοσοκομείο. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, γύρω στα 230 παιδιά βρέθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων. Άρα δεν είναι αθώα αρρώστια. Δεν μπορώ να προβλέψω απόλυτα τι θα γίνει, αλλά αν δεν τηρηθούν τα μέτρα σωστά και ανοίξουν τα σχολεία και νοσήσουν πολλά παιδιά, θα πάνε παιδιά στην Εντατική. Δεν έχω κανένα ενδοιασμό γι’ αυτό. Θα βρεθούν παιδιά στην Εντατική», λέει ο Καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Δίνουμε αγώνα για να πείσουμε ακόμα και τους έφηβους»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας τονίζει ότι ο αγώνας για την επέκταση των εμβολιασμών στους εφήβους και τα παιδιά, δεν σκοντάφτει μόνο στην επιφύλαξη των γονιών. Πολλές φορές και τα ίδια τα παιδιά έχουν επηρεαστεί από τα fake news για τις παρενέργειες των εμβολίων.

«Υπάρχουν τεράστια προβλήματα για τον εμβολιασμό και από τους ίδιους τους εφήβους. Μου ήρθε τη Δευτέρα μητέρα που πέρασε Covid-19 και αυτή και ο σύζυγός της, και ο γιος της που είναι 14 ετών παχύσαρκος και με άσθμα, δεν θέλει να εμβολιαστεί. Παρ’ ό,τι είδε τη μητέρα του τι πέρασε, που έχει αναρρώσει εδώ και πέντε μήνες και έχει σύνδρομο post covid, με δύσπνοιες και ακόμα ταλαιπωρείται. Το παιδί δεν θέλει να εμβολιαστεί γιατί φοβάται το εμβόλιο. Συζητήσαμε 25 λεπτά και χθες πήγε και εμβολιάστηκε τελικά. Αν ασχοληθεί ο παιδίατρος το μίνιμουμ 20 λεπτά με τον γονιό και το παιδί, θα μπορέσει να τους ηρεμήσει και να τους πείσει για το εμβόλιο», υπογραμμίζει ο επιστήμονας.